Пређи на садржај

Кфор се нада уклањању барикада

Извор: Викиновости


Остале вести са Косова и Метохије
Позиција Косова и Метохије

Мапа показује позицију Косова и Метохије

14. октобар 2011.
Приштина-  (Beta-AFP) - НАТО се нада да ће Срби на северу Косова „наредних дана“ уклонити барикаде са административних прелаза са Србијом и позвао их да мирно реше спор са Приштином, рекао је портпарол Кфора Френк Мартин.

„Надамо се да ће се наредних дана наћи мирно решење, прихватљиво за све стране“, рекао је Мартин агенцији Франс прес. Портпарол је додао да Кфор нема „крајњи рок за уклањање барикада“.

Снаге Кфора, како је рекао, имају потребу слободног кретања на терену како би испуниле своју мисију гарантовања безбедности на северу Косова. То нам је заиста неопходно, али желимо мирно решење, рекао је портпарол Мартин.

Командант Кфора, генерал-мајор Ерхард Древс, говорећи о резултатима састанка са представницима Срба са севера Косова, рекао је у четвртак увече да Кфор „даје прилику локалном становништву да током овог викенда уклони блокаде на путевима и омогући слободно кретање“.

Портпарол Мартин је указао да није реч о ултиматуму. „Нисмо поставили ултиматум. То је неспоразум, нема рока за уклањање барикада“, казао је он. Срби на северу Косова не признају приштинске власти и одбијају да оне контролишу административне прелазе са Србијом, Јариње и Брњак, па су у септембру поставили барикаде.

Извор[уреди]