Курир кажњен по Динкићевој тужби са милион динара

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


14. јул 2009.

NoviBG Nov30 2005.jpg

Београд/ Србија (Blic/Бета/Serbiancafe) Први општински суд у Београду казнио је данас дневни лист Курир са милион динара по тужби Млађана Динкића, саопштио је Г17 плус.

Динкић је тужио Курир и главног и одговорног уредника тог листа Радета Јеринића због текстова објављених 15. и 16. октобра 2008. године "Ко лаже, тај и краде: Опет слагао" и "Пале маске". Суд је усвојио тужбени захтев и обавезао Курир и Јеринића да Динкићу на име накнаде нематеријалне штете солидарно плате милион динара, као и трошкове парничног поступка од 148.300 динара.

Динкић је добио више од 10 судских спорова против Курира због сталног објављивања неистина о њему, а казне су наплаћене у два случаја, навео је Г17 и оценио да треба побољшати законе како би се "сви грађани заштитили од клевета, лажи и увреда, а медији који то чине били адекватно кажњени". "Данас је само у Србији могуће да се медији, без икаквих последица, свесно оглушавају о судске одлуке, настављајући да без доказа објављују најтеже лажи и клевете", наведено је у саопштењу. Влада Србије је прошле недеље усвојила и упутила скупштини на хитно усвајање Предлог измена и допуна Закона о информисању којим се вишеструко повећавају казне за медије који крше закон. Како је саопштено из "Курира" Првом општинском суду у Београду је поднета жалба на пресуду. "Пресуда Куриру која се помиње у саопштењу које је данас издао Г17 плус је првостепена пресуда Првог општинског суда и Курир је на њу благовремено уложио жалбу другостепеном органу", наводи се у саопштењу листа и додаје да је нетачно то да је Млађан Динкић добио више од 10 судских спорова против Курира, пошто су то биле првостепене пресуде које су у већини случајева одбачене на другостепеним судовима и Врховном суду.

Извори[уреди]

Bookmark-new.svg