Крим и званично део Русије

Извор: Викиновости
Владимир Путин
Слика: Politsurfer.

21. март 2014.
Москва/ Крим (VOA) - Руски председник Владимир Путин потписао је документ којим се Крим припаја Русији, оценивши да је реч о изузетном догађају.

Република Крим
Слика: B1mbo.

Крим је и званично постао део Руске Федерације, пошто је руски председник Владимир Путин потписао документ, којим се Кримско полуострво припаја Русији. За то време, европски лидери су са Украјином потписали политички део Споразума о придруживању, а ЕУ проширила списак руских званичника на које се односе европске санкције.

Председник Путин потписао је закон о припајању Кримa Русији на церемонији у Кремљу, у присуству делегата руског Савета федерације и Националне думе, пошто је горњи дом парламента једногласно изгласао припајање полуострва Руској Федерацији. Доњи дом је јуче ратификовао споразум, само четири дана пошто су становници Крима на референдуму гласали за отцепљење од Украјине и припајање Русији.

У Бриселу, лидери Европске уније додали су 12 нових имена на списак руских и кримских званичника којима је уведена забрана путовања и замрзнута имовина. Тиме је број званичника на „црној листи“ повећан на 33, а међу новим именима на листи су потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин и контроверзни телевизијски водитељ Дмитриј Кисељов. САД јуче су такође увеле нове санкције Русији. Путин је на састанку са својим Безбедносним саветом рекао да Русија за сада неће уводити контра-мере.

Викицитати „Што се тиче америчких санкција, а друго, увођења виза што предлаже украјинска страна, мислим да за сада треба да се уздржи од таквих корака. Пре свега, ако уведемо визни режим са Украјином, милиони недужних Украјинаца ће испаштати.“
((Путин))

Руско министарство спољних послова данас је, међутим, саопштило да ће руске власти оштро одговорити на нову рунду санкција америчких, које обухватају већи број појединаца и Банку Русије. Председник Путин је, иначе, изразио подршку тој банци најављујући да ће у њој отворити лични рачун. Упоредо са појачавањем санкција Русији, европски лидери данас су у Бриселу потписали Споразум о придруживању са украјинским премијером Арсенијем Јацењука.


Викицитати „Овај споразум о стабилизацији је снажан сигнал да желимо да развијамо тешње везе са Украјином и да видимо како се она приближава нама.“
(рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел.)

ЕУ је поделила Споразум на два дела, политички и економски, како би пружила прилику прелазној влади да одмах потпише први део. Економски део споразума биће потписан после председничких избора и формирања нове владе у мају.

У Кијеву, група про-европских активиста подигла је заставу ЕУ испред зграде председништва. На Тргу независности, где се грађани који су учествовали у протестима, и даље окупљају, чула су се различита мишљења о томе да ли је Крим био цена плаћена за потписивање споразума са ЕУ.

Викицитати „Не мислим да смо потписивање Споразума о асоцијацији платили Кримом. Мислим да смо Кримом платили независност, коју је Украјина освојила. Русија се не бори са земљама које су њени робови, а када је Украјина постала независна земља, Русија је устала и почела агресивне акције против нове, независне владе и независног народа.“
(Изјава Украјине.)
Викицитати „Мислим да је Украјина ту била само симболична инвестиција, а сада ће трећа страна одлучити шта ће се десити. Запад и Русија су поделили Украјину, ми смо ту само симбол. И да, можда смо платили Кримом да Украјина постане део Европске уније.“
(Мушљење Украјине.)

У међувремену, генерални секретар УН Бан Ки-Мун, данас се у Кијеву састао са вршиоцем дужности председника украјинског, Олександром Турчинов.

Викицитати „Тренутна криза може да се реши само мирним дипломатским решењима заснованим на принципу повеље УН - а што укључује поштовање суверенитета, јединства и територијалног интегритета Украјине.“
(Рекао је Бан Ки Мун.)

Бан Ки-Мун је уједно позвао и Русију и Украјину да се уздржавају од запаљиве реторике која би могла да допринесе јачању тензија. Ситуацију помно прате и страни инвестори, док се ефекат америчких и европских санкција већ осећа на улицама руских градова. Виза и Мастеркард престали су да обављају трансакције за две руске банке обухваћене америчким санкцијама, а руска берза овог месеца претрпела је пад већи од 10 процената. Агенције за рејтинг Фич кредитниг, и Стандард и Пур, смањиле су прогнозу дугорочног рејтинга Русије на „негативни“ ниво.

Извор[уреди]