Пређи на садржај

Кредити за почетнике

Извор: Викиновости

23. март 2010.
Крагујевац/ Србија Министарство економије и регионалног развоја, Фонд за развој и Национална агенција за регионални развој расписали су конкурс за доделу кредита за почетнике у бизнису у 2010. години, вредан 2,2 милијарде динара.

Како је на данашњој конференцији за новинаре рекла директор Регионалне Агенције за економски развој Шумадије и Поморавља, према програму кредитирања, предузетници у 2010. години преко Фонда за развој могу да добију кредите за покретање сопственог бизниса у износу од 500.000 до 1,3 милиона динара, са каматом од 2,5 одсто годишње. Рок отплате кредита је од три до пет година, са периодом почека до годину дана. Као обезбеђење кредита може се користити ручна залога на опрему, менице два кредитно способна жиранта, јемство предузећа или хипотека на непокретности или земљиште. Предност за добијање кредита имаће особе до 25 година старости које су прошле обуку по програмима Националне агенције за регионални развој, Националне службе за запошљавање и БИП-а.

Привредна друштва могу да добију кредит од 500.000 до 2,5 милиона динара, а предност у добијању зајмова имају предузећа чији оснивачи имају до 40 година. Рок отплате кредита је од три до пет година, са периодом почека до годину дана. Као обезбеђење кредита може се користити ручна залога на опрему за кредите до 1,3 милиона динара, уговорно јемство или хипотека на непокретности или земљиште.

Право на коришћење тих кредита имају предузетници и фирме регитровани после 1. јуна 2009. године, при чему подносилац захтева раније није био власник привредног друштва или предузетник и није правоснажно осуђиван за кривична дела против привреде и имовине. За кредите не могу конкурисати особе запослене у јавним предузећима и државним институцијама.

Кредити за почетнике не могу се користити за програме пољопривредне производње, кредитирање инфраструктуре, трговине, куповине путничких возила, организовања игара на срећу и лутрија, као ни за позајмице другим лицима. Све информације могу се добити у Регионалној Агенцији за економски развој Шумадије и Поморавља а захтеви за доделу кредита за почетнике могу се поднети до 30. априла.

Министарство економије четврту годину за редом расписује програм за почетнике у бизнису за који је издвојено милијарду динара из буџета Србије и 1,2 милијарде динара из наплате рата из претходних година.

У претходне три године захваљујући тим кредитима отворено је 6.625 фирми и запослено више од 21.000 људи.

Извор[уреди]