Пређи на садржај

Краљевина вољна да повећа производњу сирове нафте, ако постоји адекватна потражња

Извор: Викиновости


22. јун 2008.

Председника САД Џорџ Буш и Краљ Саудијске Арабија, Абдулах бин Абдул Азис Ал Сауд

Ријад/ Саудијска Арабија Амерички законодавци опрезно одговарају на саопштења Саудијске Арабије која наговештавају могуће даље повећање производње нафте рекавши да Сједињене Државе морају да саме учине више како би смањиле зависност од страних извора горива.

Саудијски министар за нафту Али ал Наими каже да је краљевина вољна да повећа производњу сирове нафте, ако на тржишту постоји адекватна потражња. Он је то изјавио на самиту нафте у Џеди где је Саудијска арабија саопштила да већ повећава производњу за 200 хиљада барела дневно, али да би размотрила чак и већу производњу.

У Вашингтону, председник Одбора за енергетску зависност у Представничком дому, конгресмен из Масачусетса Едвард Марки изгледа није импресиониран тим саопштењем Саудијске Арабије:

Викицитати „То саопштење би могло имати маргинални утицај у смањењу цена нафте. Међутим, на крају крајева ова криза је збиља узрокована 12 годишњом контролом републиканаца у Конгресу . Од 46 постотне зависности кад су републиканци преузели већину у Представничком дому и Сенату 1995.године на 61 посто зависности од увозне нафте данас. Постојао је дневни ред за нафту и бензин. Осујетили смо дневни ред за обновљиве изворе енергије.“
({{{2}}})

Марки је то изјавио у програму мреже АБЦ Тхис Week. Демократе су преузеле контролу над оба дома Конгреса на изборима 2006.године. Многи републиканци укључујући председника Буша и највероватнијег републиканског кандидата за новог председника, сенатора Џона МекКејна, слажу се са демократама у апелима за ширу употребу алтернативних енергетских извора. Међутим, председник Буш и МекКејн такође апелују за проширење експлоатације домаћих извора сирове нафте.

Краљевина вољна да повећа производњу сирове нафте, ако постоји адекватна потражња| Потребна су нам перманента решења. То је сигнал да тржишта стоје добро. Сваки сценарио којим се позабавите рећи цхе вам да су нам потребни енергетски извори свих могућих врста. Краљевина вољна да повећа производњу сирове нафте, ако постоји адекватна потражња

—Кавенејв апеле за повећаном експлоатацијом нафте у Америци

Такође у емисији Тхис Week (ове недеље) републикански сенатор Кеј Бејли Хачисон из Тексаса, критиковала је демократе зато што се противе новим бушотинама надомак америчке обале и у другим деловима земље.

Викицитати „Демократе су осујетиле свако наше настојање да се повећају домаће залихе нафте. Ово је питање понуде и потражње. Потражња је енормно порасла углавном због глобалног повећања потрошње и ми нисмо учинили ништа поводом повецхања залиха. Експлоатација нафте надомак обале Америке на бази од државе до државе је нешто што можемо обављати на еколошки подобан начин.“
({{{2}}})

Неки енергетски стручњаци кажу да су цене нафте порасле делом и због спекулација енергетских шпекуланата. Шеф Америчког петролејског института , Ред Кавенеј каже да постоји једноставан начин да се супроставимо очекивањима да цхе стално расти цене горива које подстичу шпекулације на тржишту.

Један стручњак износи гледиште да су Сједињене Државе годинама недовољно улагале у технологију за производњу енергетски ефикаснијих аутомобила . Џефри Сакс који је на челу Института планете земље при универзитету Колумбија, каже да Сједињене Државе морају да убрзају настојања на том плану ако желе да постану енергетски независне.


Извор[уреди]