Крај дуге и напете недеље у Бостону

Извор: Викиновости

20. април 2013.
Бостон/ Масачусетс (ВОА) - Полиција је после интензивне потраге ухватила другог осумњиченог за бомбашке нападе током Бостонског маратона.

Дуга, напета недеља коначно је завршена за становнике Бостона и околине, пошто су америчке власти касно синоћ сатерале у ћошак и на крају ухватиле другог осумњиченог за бомбашке нападе током Бостонског маратона.

Деветнаестогодишњи Џохар Царнајев данас је у болници „Бет Израел“ у критичном стању и под строгим надзором. Његов старији брат, 26-годишњи Тамерлан, убијен је у размени ватре са полицијом у четвртак касно увече, док је Џохар побегао.

Полиција га је касно синоћ опколила док се крио у чамцу, у дворишту иза једне куће у бостонском предграђу Вотертаун. Власти су га ухватиле после размене ватре, и то је одмах довело до великог славља на улицама Вотертауна. Они који су се нашли напољу, бурно су поздравили припаднике полиције и агенте ФБИ-а док су напуштали тај део Бостона.

Званичници Масечусетса и полицијски функционери обратили су се новинарима нешто више од сат пошто је деветнаестогодишњи Џохар Царнајев ухапшен у Вотертауну.

Саопштено је:

  • Осумњичени је тешко рањен и налази се у болници. Његово стање је озбиљно.
  • Полиција је информацију о томе да се осумњичени крије у једном чамцу у Вотертауну, добила од једног житеља који је приметио трагове крви на чамцу и видео да се у њему крије особа обливена крвљу. Вратио се у кућу и позвао полицију.
  • Комесар полиције у Бостону похвалио је житеље рекавши да су "били невероватни
  • Градоначелник Менино захвалио се полицији и агентима ФБИ који су учествовали у целодневној потери која је резултирала хапшењем.
  • Гувернер Масечусетса Девал Петрик казао је да ће се житељи те савезне државе вечерас одморити и да им је лакнуло.
Обама
Затворено важно поглавље ове трагедије

Председник Барак Обама објавио је у обраћању из Беле Куће да хапшење другог осумњиченог за бомбашке нападе у Бостону затвара важно поглавље ове трагедије. Обама је, међутим, рекао да је потребно дати одговоре на многа питања у вези са мотивима напада.

„Породице убијених заслужују одговоре“, казао је Обама називајући осумњичене терористима.

Председник се обратио нешто после 22 сата по локалном времену, око сат и по после хапшења Џохара Царнаева. Обама је казао како нација дугује захвалност житељима Бостона и припадницима безбедносних служби, након целодневне потере која је парализовала највећи град у Масечусетсу.

„Знаћемо тачно шта се десило“, поручио је Обама. „Истражићемо сваку могућу повезаност ових теририста и учинићемо све што морамо да наш народ буде безбедан“, казао је Обама.

Брат ухапшеног Џоихара Царнаева, Тамерлан, убијен је у оружаном обрачуну са полицијом током прошле ноћи.

Истражитељи су раније потврдили да су њих двојица такође осумњичени да су усмртили полицајца на кампусу Масачусетског института технологије (МИТ) пре него што су украли аутомобил и побегли у предграђе Вотертаун, где су се сукобили са полицијом.

Власти наводе да су осумњичени бацали експлозив из свог возила, док их је полиција јурила. Како је касније објављено – први осумњичени, који на фотографијама које је објавио ФБИ носи црни качкет, смртно је рањен у обрачуну са полицијом и умро је на путу за болницу „Бет Израел“.

Званичници болнице кажу да осумњичени није давао знаке животра када је довезен, имао је неколико рана од ватреног оружја, и шрапнелске повреде, које су могле да буду изазване експлозијом.

У двоструком бомбашком нападу пред циљем Бостонског маратина у понедељак, убијене су три особе, међу којима осмогодишњи дечак и студенткиња кинеског порекла. У експлозијама је повређено више од 170 људи.

Извор[уреди]