Пређи на садржај

Ко је Сем Басил?

Извор: Викиновости


13. септембар 2012.
Лос Анђелес/ САД (Beta) - Накула Басилеј Накула, калифорнијски копт осуђиван за финансијске малверзације, рекао је Асошијетед пресу (АП) да је помагао продукцију филма „Невиност муслимана“, а неки детаљи указују да би управо он могао бити Сем Басил - како се потписао човек који је режирао контроверзно остварење.

У интервјуу вођеном близу Лос Анђелеса, Накула (55) је рекао АП-у да је он био менаџер компаније која је продуцирала „Невиност муслимана“ и да је обезбеђивао логистику за тај филм, који се изругује исламу и пророку Мухамеду.

Накула је порекао да је режирао ово остварење, које би могло бити узрок насилних протеста испред дипломатских мисија САД у Либији и Египту. Међутим, АП је дошао до телефонског броја режисера који се представља као Сем Басил, што је истрагу ове новинске агенције одвело до исте адресе на којој је нашла Накулу.

Још занимљивије је оно што је АП нашао у федералним судским списима: Накула је умео да користи псеудониме попут Никола Басили (Nicola Bacily) и Ервин Саламех (Erwin Salameh).

Накула је рекао АП-у да је коптски хришћанин и да режисер филма дели забринутост ове верске заједнице због односа муслимана према њој. Такође је демантовао да користи идентитет Сема Басила, па је чак новинару показао своју возачку дозволу, али је све време држао палац преко средњег имена - Басилеј.

АП је потом независно проверио његове податке, нашао шта је крио испод прста, као и друге његове везе са Басилом.

Новинари агенције су добили Басилов број телефона од Мориса Садека, конзервативног америчког копта који је последњих дана промовисао „Невиност муслимана“ на свом сајту. Копти у Египту се, иначе, дуго жале да их арапска већина у тој земљи дискриминише и да се повремено према њима насилнички опходи.

Накула, који је суздржано причао о својој улози у филму, био је 2010. године осуђен за финансијске малверзације у Калифорнији, због чега је морао да плати 790.000 долара на име одштете.

Није оспорио наводе из оптужнице, осуђен је на 21 месец затвора, и у наредних пет година му је забрањено да користи компјутере или Интернет без дозволе официра за надзор на условној слободи.

Међутим, на интернетском Јутјуб (YouTube) налогу „Сем Басил“ на којем се појавио инсерт из „Невиност муслимана“, власник налога је све до уторка остављао коментара. Међу њима је и онај на арапском језику: „Ово је 100 одсто амерички филм, волови једни“.

Глумци из „Невиност муслимана“ - нискобуџетног филма који је пре неколико месеци врло кратко приказиван у једном лосанђелеском биоскопу - оградили су се преко листа Лос Анђелес тајмс од финалног продукта. Били су, како кажу, доведени у заблуду у вези са пројектом, и део њихових дијалога грубо је надсинхронизован у постпродукцији.

У енглеској верзији трејлера на Јутјубу, директно спомињање пророка Мухамеда чини се да је резултат постпродукцијских измена, пише АП - као да глумци не изговарају оно што се чује, већ је то резултат надсинхронизације,

Извор[уреди]