Косово се за сада не разматра у Савету Европе

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу28. април 2009.


Сала у којој заседају чланови Савета

Стразбур / Француска (Бета) Председник Парламентарне скупштине Савета Европе Луис Марија де Пуч изјавио је у понедељак да за сада нема захтева за разматрање питања Косова у Савету Европе, али је додао да ће скупштина можда морати да се једног дана позабави тиме.

Де Пуч је на конференцији за новинаре уочи почетка заседања ПССЕ рекао да је Косово врло тешко питање и подсетио да су 33 од 47 чланица СЕ до сада признале Косово.

Он је навео да ће се једног дана ПССЕ можда наћи у неугодној ситуацији да разматра питање Косова али да предлог о томе мора поднети Комитет министара СЕ.

Председник ПССЕ је рекао и да се састао са новом амбасадорком Србије у Савету Европе Драганом Филиповић и да је она изразила спремност српских власти за сарадњу са СЕ у свим доменима. Поздравио је напоре српских власти у циљу стварања пуне демократије у Србији.

Де Пуч је рекао да је извештај о испуњавању обавеза Србије који ће ПССЕ разматрати у пролећном делу заседања, углавном позитиван и да уважава напредак који је остварен на том путу.

У Стразбуру у понедељак почиње пролећни део редовног заседања Парламентарне Скупштине Савета Европе (СЕ) на коме ће бити размотрен и извештај о испуњавању обавеза у Србији које проистичу из чланства у СЕ.

На почетку заседања које траје до 30. априла, Парламентарна скупштина СЕ ће у понедељак обележити 60. годишњицу оснивања Савета Европе.

ПССЕ ће у уторак, другог дана заседања, разматрати извештај и допуну извештаја о испуњавању обавеза које је Србија преузела чланством у СЕ.

Парламент СЕ ће током пролећног заседања расправаљати и о хуманитарним последицама руско-грузијског рата, положају активиста за људска права у чланицама СЕ и мерама за борбу против кршења људских права на основу родне припадности, укључујући отмице жена и девојчица.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg