Пређи на садржај

Косово недовршена држава

Извор: Викиновости28. јул 2009.

Прштина / Србија (Бета) Косово је упркос проглашењу независности недовршена држава са ограниченим суверенитетом и подељена на српски север и југ којим доминирају Албанци, оцењено је у уторак у анализи Фондације Фридрих Еберт.

Додаје се да ни УНМИК, ни Еулекс нису били у стању да учине било шта да спрече поделу.

Аутори анализе "Косово после независности - да ли мисија ЕУ, Еулекс, испуњава своја обећања?" Ведран Џинхић и Хелмут Крамер тврде да сви значајни макроекономски индикатори сведоче о негативном развоју на Косову, што је додатно погоршано глобалном кризом.

Они наглашавају проблем ниског економског развоја, трговински дефицит у порасту, као и висок степен сиромаштва становништва и незапослености.

"Осамнаест месеци независности није учинило ништа за побољшање катастрофалне ситуације", наводи се у закључку анализе коју објављује дневник Коха диторе.

У документу се критикује и Еулекс за који се каже да у протеклих шест месеци није урадио ништа осим спектакуларног доласка и да већ понавља грешке мисије УН на Косову.

Документ даје пет препорука за превазилажење садашње ситуације на Косову.

Најпре, предлаже се политика ЕУ према Србији са више условљавања.

Додаје се да успех зависи и од промена које треба спровести у мисији Еулекс. Мисија за владавину права треба да буде пропорционална неопходним инвестицијама у правцу јасног побољшања економског и социјалног стања Косова.

Насупрот огромним инвестицијама у образовање и здравство, треба да буде и ситних директних инвестиција у мала и средња предузећа, као и у пољопривреду, све док се не смањи опасност од "социјалне темпиране бомбе" због незапослености и великог сиромаштва.

Извор[уреди]