Корхец: Укидање аутономије - увреда за грађане Војводине

Извор: Викиновости


21. октобар 2012.
Нови Сад/ Србија ((Beta) - Професор уставног права Тамаш Корхец оценио је да на политичкој сцени Србије не постоји истинска воља да се реше проблеми у функционисању аутономије Војводине чак ни у постојећем уставном оквиру.

Корхец је за новосадски Дневник у суботу рекао и да кампања Покрета Двери за укидање аутономије Војводине, коју су подржали и неки академици, представља увреду за грађане покрајине.

Он је оценио и да је та иницијатива опасна јер указује на буђење идеја које су доминирале деведесетих година, а које су Србију скупо коштале.

Према његовим речима, заговарање укидања аутономије Војводине је заговарање противуставног решења, што није забрањено нити је кривично дело.

„Као што неко може заговарати да Косово не треба да буде у саставу Србије, па ни Војводина евентуално... Ипак, такве идеје у овом тренутку, укључујући и укидање аутономије Војводине, грубо крше постојећа уставна начела. Јер, Војводина и њена аутономија јесте у темељу и садашњег уставног система Србије, али и свих претходних система у протеклих 70 година“, казао је Корхец.

Он је додао да не сме да се заборави да је међу овдашњим познатим интелектуалцима било заговорника насилног решавања југословенског, српског или косовског питања у Југославији.

Извор[уреди]