Пређи на садржај

Корупција као друга реч за шпијунажу

Извор: Викиновости


29. август 2011.
Пекинг-  (Beta-AP) - Видео снимак на коме кинески генерал Џин Јинам говори о осетљивим случајевима шпијунаже у земљи процурео је на друштвеном вебсајту Јутјубе, што је довело у неприлику кинеску војску.

Међу наведеним случајевима је случај бившег кинеског амбасадора у Јужној Кореји Ло Бина, који је осуђен на седам година затвора за корупцију. Џин је рекао да је Ли у ствари ухваћен како одаје тајне Јужној Кореји чиме је компромитован кинески положај у преговорима о севернокорејском нуклеарном програму, али да су ти наводи били сувише неугодни за објављивање, па је уместо тога оптужен за корпуцију.

„Где се на свету дешава да амбасадор неке земље шпијунира за другу земљу“, запитао се Џин на том снимку.

Слично се поступило с бившим шефом кинеског програма за нуклеарну енергију Канг Рисином, који је прошлог новембра осуђен на доживотни затвор због навода о корупцији. Џин је рекао да је Канг у ствари продавао тајне о кинеском цивилном нуклеарном програму некој страној земљи коју није именовао, али да је сматрано да су та питања сувише осетљива да би се износила на суду.

Видео снимак објављен на интернету изгледа као део званичног снимка седнице, и није га снимио неко из публике, наводи новинска агенција.

Извор[уреди]