Корисник:Millbot-Belgrade/nepostavljeno/2010-09-07 10:42/Београд: Санација „Ђачке чесме” у Блоку 45

Извор: Викиновости

7. септембар 2010.
Београд/ Србија

Секретаријат за комуналне и стамбене послове потписаће са предузећем „Тиминг” уговор о изради главног пројекта за санацију „Ђачке чесме” у Блоку 45. Управа за воде Секретаријата за комуналне и стамбене послове и ЈКП „Београдски водовод и канализација” донели су одлуку да „Ђачку чесму” у Блоку 45 доведу у функционално стање и преузму је на даље одржавање. Како чесма не ради већ дуги низ година, потребно је обавити комплетну санацију, а први корак је прикупљање техничке документације и израда главног пројекта. Очекивани термин за завршетак пројекта јесте децембар ове године, после чега ће се, у складу са могућностима, приступити санацији чесме. Реално је очекивати да ће радови бити изведени у току 2011. године.

„Ђачка чесма” се налази на шеталишту Лазара Карденаса у Блоку 45 на Новом Београду. Изграђена је 1983. године, према пројекту архитекте Зорана Вељовића. Чесма већ дуги низ година не ради и у прилично је лошем стању. Шеталиште на коме се налази окружују Основна школа „Бранко Радичевић” и вртић „Сунце”, са једне, и вртић „Звончићи”, са друге стране. Дворишта ових објеката лепо су уређена, пуна играчака и справа за рекреацију деце, тако да се запуштена чесма у оваквом амбијенту одмах примети.

Иначе, на територији града постоје фонтане и чесме које нису у систему одржавања ЈКП „Београдски водовод и канализација” које су потпуно запуштене и нису у функцији. Примопредаја ових објеката у систем одржавања овог комуналног предузећа, попут „Ђачке чесме”, врши се на основу захтева грађана или општине где се објекат налази.

Извор[уреди]