Пређи на садржај

Корисник:MikyM/Савети/Извори

Извор: Викиновости


Радови у току!

Један марљиви корисник управо ради на овом чланку. Моле се остали корисници да допусте да заврши са радом.

Ако имате коментаре и питања у вези с чланком, користите страну за разговор овог чланка.
Ако желите да се укључите у уређивање, контактирајте корисника који је поставио шаблон на његовој страни за разговор са корисником.

Хвала на стрпљењу. Када радови буду завршени, овај шаблон ће бити уклоњен.


Напомене:

Овај шаблон не важи уколико је прошло три дана од последње измене на чланку.
Један корисник сме овим шаблоном да обележи највише пет чланака истовремено.
Молимо вас да између уређивачких сеанси уклоните овај шаблон са чланка, како бисте омогућили и другим корисницима да неометано уређују и исправљају чланак.


Подаци односно информације главни су инпути стварања садржаја у медијима јер захваљујући њима настају вести и извештаји. Сваког дана уредништву стижу многобројне информације из разноликих извора. Некада је реч о информацијама које стижу из агенција, служби за информисање или се ради о дојави грађана. Независно од којег извора долазе, те информације могу се објавити аудиторијуму, Међутим, тако пласирани подаци нису потпуни јер долазе само од једног извора. Такве информације (које долазе од једног извора) директно нарушавају равнотежу у коришћењу основног правила извештавања које нас обавезује да у својим извештајима прикажемо обе стране. Због тога је на уредништву задатак да својим ресурсима (новинарима, репортерима...) употпуне своје информације које су пристигл од других извора. Траганје за подацима и информацијама саставни је и најважнији део новинарског посла. Сваки прикупљени податак треба да се провере и то истискује доста времена, али то прикупљање и проверавање јесте оно чиме се сваки новинар бави.

Приликом трагања за информацијама и подацима, новинар ће се сусрести са многобројним изворима. Сви ти извори могу се сврстати у четири основне групе:

  • Службени - Потпароли, пи-ар менаџери, овлашћени представници, јавне изјаве, конференције за штампу...
  • Неслужбени - Свака особа која нам може дати било какву информацију која нам може послужити у раду. То су очевици, појединци, случајни пролазници, комшије...
  • Примарни - Сви службени документи
  • Секундарни - У секундарне изворе спадају сви обајвљени подаци и старе вести као и било која информација које је објављена раније а може нам послужити за наш извештај. Најраспрострањенији секундарни извори су велике медијске куће, новинске архиве, базе података, књиге, чланци, интернет, Википедија и слично.