Пређи на садржај

Копти на југу Египта престрављени од исламиста

Извор: Викиновости

8. август 2013.
Асјут/ Египат (Beta-AP) - Египатски хришћани, копти, који живе у граду Асјут на југу земље, у великом су страху од исламиста, након свргавања председника државе Мохамеда Морсија и демонстрација његових присталица које порукама мржње указују да су копти довели до Морсијевог пада и позивају на њихово уклањање.

Пошто је у ноћи између уторка и среде 10.000 исламиста у Асјуту демонстрирало против хришћана, обележавајући њихове домове крстићима и називајући коптског папу Тавадроса Другог „псом“, огласиле су египатске организације за заштиту људских права.

Те организације, укупно 16, упозориле су на могућност новог таласа насиља у Египту, и затражиле су од нових, привремених власти да заштите хришћанску мањину, која чини 10 одсто популације те доминантно муслиманске земље.

Војска је 3. јула у пучу оборила Морсија, потеклог из исламистичке организације Муслиманско братство, а након масовних демонстрација опозиције коју су поред осталих чинили секуларни муслимани, либерали, атеисти и хришћани.

Уследили су протести Морсијевих присталица, али док су исламисти у Каиру, према оцени Асошиејтед преса (АП), у дефанзиви, они у Асјуту и другде на југу Египта воде све интензивнију кампању мржње према хришћанима, оптужујући их да су на неки начин издејствовали пуч против Морсија.

Извор

[уреди]