Конгресни лидери подржавају договор

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


1. август 2011.
Вашингтон-  (VOA) - Амерички председник Барак Обама постигао је ноћас споразум са лидерима Представничког дома и Сената о подизању границе задуживања земље којим би се спречило да влада први пут у историји САД дође у ситуацију да не може да испуњава своје финансијске обавезе.

Обама је касно синоћ у Белој кући саопштио новинарима да би према постигнутом споразуму у наредних 10 година требало да се уштеди хиљаду милијарди долара, док ће једна нова двостраначка комисија у Конгресу разматрати даље опције за смањење трошкова владе, укључујући могуће повећање пореза и смањења у социјалним програмима као што је програм за здраствену заштиту, Медикер.

„...постигнути компромис представља озбиљан почетак смањења дефицита и обема странкама даје снажан подстрек за израду уравнотеженог плана до краја ове године“, рекао је председник Обама. „Што је још важније, компромис омогућује земљи да избегне банкротство и обезбеђује окончање кризе у коју је Вашингтон увукао целу земљу“, рекао је он.

Постигнути споразум мора да одобри Конгрес. Очекује се да ће он бити усвојен у Сенату, који контролише Демократска странка, али у Представничком дому, који контролишу републиканци, то неће ићи тако лако. Гласање би требало да се обави данас. Хари Рид је вођа демократске већине у Сенату.

„Ретко је више него данас било потребно да се демократе и републиканци удруже. Знам да овај споразум неће учинити срећним све републиканце. Неће ни све демократе. Обе странке су попустиле више него што су желеле и ниједна страна није добила све чему се надала, али то је суштина компромиса. И амерички народ је протекле недеље захтевао компромис и добио га је“, рекао је Хари Рид.

Лидер републиканске мањине у Сенату, Мич Меконел, овако је коментарисао постизање договора.

„Вечерас можемо да саопштимо америчком народу да Сједињене Државе неће, први пут у својој историји, престати да испуњавају своје финансијске обавезе“, рекао је Мич Меконел.

Бела кућа је саопштила да постигнути споразум о подизању границе задуживања важи до 2013., што ће пружити одређену стабилност крхкој привреди. Договором се такође одлаже даља дебата о јавном дугу до после председничких и општих избора у новембру идуће године.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg