Комонвелт прети искључењем Пакистана, агенције јављају да је Беназир Буто у кућном притвору

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу13. новембар 2007. (Исламабад, Лондон, Пекинг, Вашингтон, Београд) -- Већ десет дана је прошло од како је председник Пакистана Первез Мушараф прогласио ванредно стање у земљи, што је изазвало негативне реакције више земаља, а посебно земаља-чланица Комонвелта.

Беназир Буто, бивша председница владе Пакистана

Беназир Буто, бивша председница владе Пакистана, вратила се у Карачи, прекинувши кратку посету Дубаију на почетку ванредног стања. Пошто је остала у авиону неколико часова, била је одвезена до своје куће у Карачију. 8. новембра Буто је стављена у кућни притвор, неколико часова пре појављивања на заказаној шетњи против ванредног стања.

Према локалним изворима, она је у понедељак рекла да је прекинула разговоре с председником Мушарафом пошто "није уважио њене предлоге". Буто је рекла репортерима у источном пакистанском граду Лахор да поштени и транспарентни избори нису могући током ванредног стања и затражила је прекид ванредног стања, враћање смењеног шефа правосуђа и свих осталих судија које је Мушараф сменио претходних месеци.

Дон МекКинон (енглески), генерални секретар Комонвелта, описао је ситуацију као "предмет дубоке забринутости" и рекао да је то "корак у погрешном смеру". 12. новембра Комонвелт је затражио од Пакистана да прекине ванредно стање 22. новембра или да се суочи са суспензијом из тог тела.

Локални извори наводе и да је Врховни суд Пакистана у понедељак послао напомене Мушарафу и премијеру Шаукату Азизу (енглески) о две петиције опозиције, доводећи у питање проглашење ванредног стања.

Извори[уреди]