Пређи на садржај

Комонвелт прети искључењем Пакистана, агенције јављају да је Беназир Буто у кућном притвору

Извор: Викиновости13. новембар 2007. (Исламабад, Лондон, Пекинг, Вашингтон, Београд) -- Већ десет дана је прошло од како је председник Пакистана Первез Мушараф прогласио ванредно стање у земљи, што је изазвало негативне реакције више земаља, а посебно земаља-чланица Комонвелта.

Беназир Буто, бивша председница владе Пакистана

Беназир Буто, бивша председница владе Пакистана, вратила се у Карачи, прекинувши кратку посету Дубаију на почетку ванредног стања. Пошто је остала у авиону неколико часова, била је одвезена до своје куће у Карачију. 8. новембра Буто је стављена у кућни притвор, неколико часова пре појављивања на заказаној шетњи против ванредног стања.

Према локалним изворима, она је у понедељак рекла да је прекинула разговоре с председником Мушарафом пошто "није уважио њене предлоге". Буто је рекла репортерима у источном пакистанском граду Лахор да поштени и транспарентни избори нису могући током ванредног стања и затражила је прекид ванредног стања, враћање смењеног шефа правосуђа и свих осталих судија које је Мушараф сменио претходних месеци.

Дон МекКинон (енглески), генерални секретар Комонвелта, описао је ситуацију као "предмет дубоке забринутости" и рекао да је то "корак у погрешном смеру". 12. новембра Комонвелт је затражио од Пакистана да прекине ванредно стање 22. новембра или да се суочи са суспензијом из тог тела.

Первез Мушараф, председник Пакистана

Локални извори наводе и да је Врховни суд Пакистана у понедељак послао напомене Мушарафу и премијеру Шаукату Азизу (енглески) о две петиције опозиције, доводећи у питање проглашење ванредног стања.

Извори[уреди]