Комисија у Авганистану одбацила део резултата председничких избора

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу20. октобар 2009.

Кабул / Авганистан (Глас Америке) Космисија основана под покровитељством Уједињених нација, која је испитивала поузданост резултата председничких избора у Авганистану на основу тврдњи о преварама, наредила је Независној изборној комисији те земље да прогласи неважећим резултате са 210 гласачких места.

У данас објављеном саопштењу, поменута комисија наводи да је "пронашла јасне и убедљиве доказе о преварама" на неким гласачким местима.

У свом извештају, комисија цитира примере превара које обухватају "једнаке ознаке" на 100 одсто листића прикупљених на неким гласачким местима, изгубљени материјал и - у једном случају - формулар са изборним резултатима "преиначен како би се додало 300 гласова."

Комисија је наредила авганистанској изборној комисији да прогласи неважећим, како је навела, "одређени проценат" гласова у шест категорија. Никакво додатно објашњење није дато.

Прелиминарни резултати избора одржаних 20. августа показивали су да је председник Хамид Карзаи добио 54 одсто укупног броја гласова, док је његов главни ривал, бивши министар иностраних послова Абдула Абдула, добио 28 одсто гласова.


Извор[уреди]

Bookmark-new.svg