Комеморација жртвама у Норвешкој

Извор: Викиновости


24. јул 2011.
Осло/ Норвешка (VOA) - Норвешки премијер Јенс Столтенберг предводио је у Ослу комеморацију за до сада потврђене 93 жртве пуцњаве и напада аутомобилом натовареним експлозивом у петак, који су запрепастили иначе мирољубиву нацију. Столтенберг је ожалошћенима у катедрали у Ослу данас рекао да је Норвешка претрпела „националну трагедију“ у којој су жртве познате многим људима, међу којима је и он сам. Служби су присуствовали и норвешки краљ Харалд и краљица Соња.

аутор: Policy Networks

Норвежани за то време доносе цвеће и пале свеће жртвама пуцњаве на острву Утоја и претходне експлозије у центру Осла. Норвешка телевизија је известила да је још једна особа рањена у пуцњави данас преминула, тако да се број жртава на Утоји повећао на 86, док је у експлозији аутомобил бомбе погинуло седам особа.

Норвежанин стар 32 године ухапшен на острву после пуцњаве, признао је оба напада, али је такође наводно рекао полицији да није починио никакав злочин. Андерс Беринг Брејвик је осумњичен за постављање бомбе начињене од пољопривредног ђубрива, у чијој експлозији је оштећена канцеларија председника владе и други државни објекти, а потом дошао на острво Утоја и пуцао на учеснике омладинског кампа који је организовала владајућа Лабуристичка партија.

Полиција је саопштила да Брејвик тврди да је све то учинио сам, иако неки очевици на острву кажу да је био још један нападач. Припадници норвешких безбедносних снага су данас опколили једну мању кућу у Ослу, трагајући за мотивима за напад. Брејвиков адвокат је изјавио да осумњичени верује да су његове акције биле „свирепе“, али неопходне и жели да све објасни на суду, пред којим треба да се појави сутра и изјасни о оптужбама за тероризам.

Извор[уреди]