Пређи на садржај

Кока-кола социјализам и америчка култура у Југославији

Извор: Викиновости


13. септембар 2012.
Београд/ Србија (Beta) - У Београду је у четвртак представљена књига историчарке Радине Вучетић „Кока-кола социјализам“ о америчком утицају на поп културу у Југославији '60-тих година 20. века, животу обичних грађана, али и политичким односима Југославије и Америке.

На промоцији у књижари-галерији „Гласник“, Вучетић је рекла да је у тој књизи приказана равнотежа између реалног живота у Југославији '60-тих година прошлог века и „ружичасте“ слике те земље која је створена уласком америчке популарне културе.

„Политички систем у Југославији '60-тих година прошлог века нудио је слободу избора, али не у облику суштинске демократије и вишепартијског система, већ кроз мале ствари које обичним људима живот чине лепшим“, рекла је Вучетић.

Она је додала да је тадашњи режим у Југославији дозвољавао да обичним грађанима буду доступни популарни производи америчке културе, попут Дизнијевих цртаних филмова, холивудских остварења или часописа Плејбој, али да су постојале јасне границе слободе локалног уметничког израза.

Према њеним речима истовремено док је режим био благонаклон према „западном паковању“, са репертоара су скидане позоришне представе и забрањивани су филмови такозваног југословенског „црног таласа“ који нуде својеврсну критику тог друштва.

Она је додала да је рад на књизи започет од крајње личног приступа и искуства, а да то дело поред американизације поп културе говори и о социјалистичкој Југославији, хладном рату, Титу, значајним уметницима са тог простора, као и обичним „малим“ људима.

Професор Милан Ристовић рекао је да је Југославија као веома сложена држава компликована за научно истраживање и да књига „Кока-кола социјализам“ даје доста одговора, али истовремено отвара и многа нова питања.

„Излизана је флоскула да се нешто може научити из историје, то се никад није десило, али књига даје одговоре и нуди разумевање садашње ситуације у земљама насталим на тлу Југославије“, рекао је Ристовић.

Књигу Радине Вучетић „Кока-кола социјализам“ о американизацији популарне културе '60-тих година 20. века објавила је издавачка кућа „Службени гласник“.

Извор[уреди]