Ковачевићи тврде да је Миладин невин

Извор: ВикиновостиПетар Ковачевић, отац студента Миладина Ковачевића који је на школовању у САД, изјавио је данас новинарима у Београду да његов син није учинио то за шта га сумњиче у САД.

Он је покушао да раздвоји учеснике туче у једном бару у америчкој савезној држави Њујорк и није, како је осумњичен, "ударао, ни шутирао Брајана Стајнхауера" који је тада тешко повређен, рекао је Петар Ковачевић.

Родитељи Миладина Ковачевића, Петар и Бранка, тврде да извештај америчке локалне полиције говори у прилог невиности њиховог сина, као и да је помоћ коју је Конзулат Србије у Њујорку пружио њиховом сину "била у складу са законом".

На конференцији за штампу у Међународном прес центру Ковачевићи су рекли да су као породица изложени претњама и притисцима и да страхују за живот свог сина и ћерке.

Бранка Ковачевић која је у време инцидента била у САД, додала је да њих као родитеље нико није званично обавестио да је њихов син притворен због туче у бару, већ су вест о томе добили од Миладинових пријатеља.

Она је рекла да је њен син студент Универизтета Бингхемптон у америчкој савезној држави Њујорк, у америчком притвору био изложен "тешкој тортури", да је "био је смештен са најгорим злочинцима" и да му је прећено и ликвидацијом.

Према њеним речима, Ковачевићу је приликом притварања ускраћено право на адвоката, а због телефонских претњи после пуштања из притвора, одлучили су да напусте САД и да је Миладин сада "у месту свог становања".

"Схватили да морамо ићи. Боље успут да погинемо и да нестанемо заједно него да нестанемо тамо", рекла је она. Како је рекла, према њеним сазнањима Штајнахеур је изашао из болнице и његово здравствено стање је боље. Ковачевићеви родитељи тврде да писања америчких медија о њиховом сину и тучи у студентском бару "нису утемељени у реалним догађајима", те да је Штајнахауер "почео сукоб тако што је напао девојку једног од Мињиних (Миладин Ковачевић Миња) другара". "Наш син је утрчао да раздвоји учеснике туче", рекао је П. Ковачевић и додао да је Стајнхауер који је био пијан напао његовог сина "који га је одгурно од себе". Према његовим речима, Миладин је у депресији због свега што се дешава и питање је када ће бити способан да се врати нормалном животу. Адвокат Веселин Церовић је истакао да је "искључена могућност за Миладинову екстрадицију" јер, како је навео, за то нема правног основа.

Како је казао, опонумоћени представник Амбасаде САД у Београду није могао да му каже за шта је његов брањеник оптужен. Церовић је додао да не постоји опис дела за која се терети Ковачевић, да су искази сведока те туче контрадикторни, као и да "случај добија велике димензије због политичких изјава".


Извор[уреди]