Пређи на садржај

Кнежевић: Остаје ниво афлатоксина 0,5 микрограма по литру

Извор: Викиновости


14. март 2013.
Србија -  (Beta) - Скупштина Србије завршила је у четвртак увече четворочасовну седницу о безбедности хране и здрављу грађана на којој је министар пољопривреде Србије Горан Кнежевић рекао да ће дозвољени ниво афлатоксина у млеку остати на нивоу 0,5 микрограма у литру док се не стекну услови да се промени.

Афлатоксин Б1
Слика: Giorgiogp2.

На седници Скупштине Србије о безбедности хране и здрављу грађана, чије одржавање је иницирала ЛДП, Кнежевић је навео да Србија има проблема у систему безбедности хране и да сноси део одговорности, пошто је случај са афлатоксином у млеку „затекао“ министарство.

Кнежевић је рекао да би била угорожена егзистенција десетине хиљада произвођача млека, да би се угрозио екосистем и створило црно тржиште млека, да није подигнут ниво афлатоскина са 0,05 на 0,5 микрограма по литру.

Укупна штета због афере са афлатоксином у млеку је између 100 и 125 милиона евра, продаја млека смањена је од пет до 27 одсто, рекао је потпредседник Владе Србије и министар унутрашње и спољне трговине Расим Љајић и додао да су поједине млекаре потпуно обуставиле извоз, док су неке смањиле извоз за чак 37 одсто.

Министарка здравља Славица Ђукић-Дејановић рекла да ни једног момента због афлатокисина грађани нису били здравствено угрожени и да Србија треба да тежи стандарду од 0,05 микрограма по литру, који је и стандард у ЕУ.

Посланици Либерално демократске партије негодовали су што у парламенту нису били премијер Ивица Дачић и потпредседница владе Сузана Грубјешић.

Извор[уреди]