Пређи на садржај

Клизишта широм Србије

Извор: Викиновости21. март 2006.

Угрожена су подручја Сечња, Крушевца, Крагујевца, Коцељеве, Јагодине, Чачка, Уба, Љига, Мајданпека

Због топљења снега и подземних вода појавила су се клизишта широм Србије.

Поплаве, клизишта и одрони угрожавају бројна насеља и путеве у Србији. Угрожена су подручја Сечња, Крушевца, Крагујевца, Коцељеве, Јагодине, Чачка, Уба, Љига, Мајданпека. Најтежа је ситуација на подручју Богдања. На територији општине Трстеник проглашено је стање елементарне непогоде, изјавио је председник трстеничке општине Радован Радовић.

Велимир Илић је изјавио да ће Влада Србије учинити све што је у њеној могућности да санира штете настале услед покретања клизишта.

'Осим клизишта у селу Богдање, појавила су се клизишта и у селу Јасиковица, где су, због безбедности, исељена два домаћинства, затим у селу Пољна, где је такође исељено једно домаћинство, а у Горњем Дубичу је дошло до већег раседања пута', рекао је Радовић.

Према његовим речима, дошло је и до поновног већег изливања реке Мораве која је поплавила више хектара ораница. Отапање снега и обилне падавине у протеклих недељу дана покренуле су клизиште у трстеничком селу Богдање и угрозиле безбедност око 600 људи који су живели у 150 кућа.

Покретањем клизишта, у општини Крушевац оштећено је 18 локалних путева за чију санацију ће бити потребно више од 23 милиона динара, саопштено је из Скупштине општине Крушевац. 'Предвиђена новчана средства у износу од 23.365.000 планирана су за дугорочну санацију клизишта на овим путевима', наводи се у саопштењу општине. Према том извештају, на већем броју путева које је покренуло клизиште степен оштећења износи око 50 одсто, али има и праваца који су у потпуности оштећени. Данас је и брдо Багдала почело да клизи. Угрожено је око 3.000 становника. Река Расина и атмосферске воде покренуле су претпрошле ноћи клизиште на сеоском гробљу у Мудраковцу и од 1.200 гробних места угрозиле око 50, док је пет хитно премештено на Ново гробље у Крушевцу.

Река Јадар која се у понедељак поново излила из корита, поплавила је до сада 300 хектара обрадивог земљишта у селима Брадић, Драгинац, Брњац, Велико Село и Цикоте, десетак километара низводно од Лознице, речено је у Центру за обавештавање. Изливање Јадра последица је нерегулисаног корита реке у њеном горњем току као и наглог отапања снега. За сада нема опасности за насеља, али би стамбени објекти могли бити угрожени, у случају да наредних дана буде новог изливања воде.

Поред постојећих 30 клизишта, активирано је још девет, што угрожава укупно 50 кућа и стамбених објеката на подручју Крагујевца, изјавио је заменик команданта Штаба цивилне заштите у Крагујевцу, Миливоје Борић. Он је после редовног заседања Штаба цивилне заштите изјавио да су 'под контролом' сва клизишта на том подручју и нагласио да ће град учинити све да помогне угроженом становништву и обезбеди сигуран смештај и додели новчану помоћ.

На подручју општина Мајданпек и Доњи Милановац прорадила су бројна клизишта која су угрозила више од 100 домаћинстава. Одрона земље има у местима Голубињу, Црнајки, Клокочевцу и засеоку Ладне Воде. Угрожена је и путна инфраструктура на Ђердапској магистрали од Мајданпека према Неготину и Зајечару. Проблема има и у Електро-Тимоку где долази до клизања електричних субова, па постоји опасност да привреда и становништво овог дела Тимочке крајине остану без електричне енергије.

Извори[уреди]