Пређи на садржај

Кинески борбени ловац полетео са кинеског носача авиона

Извор: Викиновости


25. новембар 2012.
Пекинг/ Кина (Хсинхуа) - Морнарица Народноослободилачке Армије Кине је данас успешно извршила пробно слетање и полетање домаћег борбеног ловца Ј-15 са првог домаћег носача авиона Лиаонинг.

Лиаонинг
Слика: N328KF.

Данас је извршена успешна демонстрација слетања и полетања авиона на нови кинески носач авиона Лиаонинг. После церемоније предаје новог носача авиона Морнарици Народноослободилачке Армије Кине 25. септембра 2012. године у морнаричкој бази Далијан ово је први крупан корак у показивању способности и војне моћи Кине. Ово је посебно значајна демонстрација јер је борбени ловац који је слетео и узлетео са палубе носача авиона, домаћи авион Шенјанг Ј-15, копија руског борбеног авиона Сухој Су-35, чиме је Кина демонстрирала способност израде и оперативне употребе софистицираних војних система и јасну намеру да постане значајна сила у југоисточној Азији.

Од Варјага до Лиаонинга[уреди]

Садашњи носач авиона је почео да се прави 1985. године у бродоградилишту Југ Николајев (данас у Украјини) као совјетски носач авиона класе Адмирал Кузњецов, када му је било предвиђено име Рига, али је по завршетку трупа 1988. године добио име Варјаг. Брод је био делимично опремљен када је 1991. године престало финансирање његове даље изградње, Совјетски Савез се распадао, а Украјина је преузела труп недовршеног брода. Украјина га 1998. године продаје Кинезима који најављују да ће брод претворити у пловећу коцкарницу. Међутим, по доласку недовршеног брода у Кину 2002. године почиње његово опремање за друге намене и 25. септембра 2012. године је предат Морнарици Народноослободилачке Армије Кине као носач авиона под именом Лиаонинг.

Извор[уреди]