Пређи на садржај

Кинескиња добила одштету због казне у радном логору

Извор: Викиновости

15. јул 2013.
Провинција Хунан/ Кина (Beta-AP) - Жена која је постала симбол протеста против кинеског система радних логора за преваспитавање, постигла је у понедељак ретку победу - добила је одштету од 500 долара.

Високи Суд покрајине Хунан је пресудио у корист Танг Хуи која је 2012. осуђена на 18 месеци радног логора зато што је тражила оштрије казне за оне који су њену 11-огодишњу ћерку отели, силовали и подводили другима.

Систем радних логора за „преваспитање кроз рад“, првобитно је установљен за критичаре Комунистичке партије, али га локалне власти користе и данас, за оне који им угрожавају ауторитет, чак и у споровима око власништва над земљом и корупције.

Танг је јануара ове године тужила град Јонгчу и тражила извињење и одштету, што јој је одбијено четири месеца касније. Тада се жалила покрајинском суду.

Суд је у понедељак наредио граду да исплати Танг 2.941 јуана (500 долара) због повреде личне слободе и патње, саопштили су њени адвокати.

Један од адвоката, Пу Чичианг (Zhiqiang), рекао је да је значај тог спора умањен тиме што се искључиво односио на одштету, а не на разматрање легалности радног логора као казне.

Суд је одлучио да се захтев да се град извини због изречене казне, не може испунити јер за то не постоји правни основ.

Извор[уреди]