Пређи на садржај

Кина и Русија ветом блокирале увођење санкција режиму Роберта Мугабеа

Извор: Викиновости


12. јул 2008.
Њујорк/ САД Велика Британије зарекла се да ће извршшити притисак да се учини нешто против Зимбабвеа, дан пошто су Кина и Русија у савету безбедности ставиле вето на резолуцију, коју су предложиле САД, а којом би афричкој земљи биле уведене санкције Уједињених нација. Канцеларија британског премијера Гордона Брауна објавила је да ће он аплеовати на Европску унију да покрене акцију против владе председника Роберта Мугабеа.

Очекује се да ће Браун о новим мерама ЕУ разговарати са партнерима, који се окупљају у Паризу поводом самита који почиње сутра. У његовој канцеларији су рекли да ће премијер Браун предложити забране путовања за председника Мугабеа и поступке против компанија, чији су власници његови савезници. САД и Велика Британија критиковале су Кину и Русију због тога што су уложиле вето на предложене санкције.

Резолуција коју су предложиле САД позива на ембарго на увоз оружја, финансијске и рестрикције у вези са путовањима за председника Мугабеа и 13 његових блиских сарадника, због насиља пред прошломесечни други круг председничких избора, који су многе државе света осудиле. Зимбабве је с друге стране похвалио вето, као победу над међународним расизмом и мешањем у унутрашње ствари суверене државе.

Русија је свој вето бранила рекавши да политичка криза у Зимбабвеу не представља међународну претњу и да стога није у надлежности Савета безбдености, док је Кина објаснила да би санкције нашкодиле текућим разговорима између владајуће и опозиционих партија Зимбабвеа.


Извор[уреди]