Пређи на садржај

Кина изабрала две жене астронаута за следећу мисију

Извор: Викиновости


25. март 2012.
Пекинг-  (Beta) - Кина је одредила две жене астронаута да буду део седмочланог тима за следећу свемирску мисију која ће се обавити између јуна и августа ове године, преноси кинески лист на енглеском Чајна дејли.

Од седам чланова тима, троје ће бити изабрано да лете на летилици Шенџу-9 која ће се у орбити спојити са модулом Тјангонг-1, и тамо ће спроводити научне експерименте, рекао је Ли Веј, један од конструктора летјелица из кинеске компаније за свемир и технологију.

Две жене астронаута, изабране су међу 15 жена, све тренирани пилоти борбених авиона, морале су поред других критеријума да испуњавају критеријуме да су удате и да су природним путем родиле децу, саопштио је часопис Спејс интернешенел који издаје Кинеска академија за свемирску технологију.

Оне такође не смеју да имају ожиљке, нити непријатан мирис тела. Ожиљак би могао да се отвори и почне да крвари у свемиру а непријатан мирис тела би могао да се појача у скученом простору летилице.

Су Сјанронг, професор у Општој болници војне базе ПЛА рекао је да жене астронаути морају да буду удате и да су родиле дете природно да би се осигурало да су њихово тело и ментално стање довољно зрели.

Њихова имена биће касније саопштена.

Извор[уреди]