Кесић: Чему паника око датума?

Извор: Викиновости

6. април 2013.
Вашингтон-  (ВОА) - У суштини Брисел и Приштина ништа ни не нуде, чак и да Београд прихвати понуђени договор, сматра аналитичар Обрад Кесић. Вашингтонски политички аналитичар Обрад Кесић проценио је исход најновије рунде разговора Београд-Приштина и осврнуо се на значај добијања датума за почетак преговора за улазак Србије у ЕУ.

Кесић: За сада мислим да једноставно морамо да кажемо да је неизвесно шта ће да се деси. Знамо, како се то описује у јавности у Србији, да ту баш не постоји неки избор. Српски политичари кажу да се ломе јер шта год да одлуче је лоше, али мало је чудно да се толико ломе ако сами говоре да ништа није понудјено, да су доживели на неки начин неко понижавање, пошто ништа није уважено од стране Еворпске уније и од стране Приштине што је Београд тражио.

У суштини Брисел и Приштина ништа ни не нуде, чак и да Београд прихвати тај договор. Морам да признам да не разумем зашто је онда то тешка одлука, јер ако је таква ситуација као што се описује онда је, мени се чини, то лака одлука, јер да су желели договор они би се барем мало потрудили да уваже неки минимални интерес Србије. Ако нису спремни то да ураде, онда је питање која је сврха преговора, као што је и сам председник владе Дачић рекао. Морамо да кажемо да су сада представници ЕУ више заинтересовани да се преговори наставе и да се заврше успешно, него што би рекао да су заинтересовани Албанци из Приштине и Тачи. Јер у суштуни они не виде зашто би се журили са било каквим потезом јер је њихова позиција врло јака пошто имају апсолутну подршку и Вашингтона и Брисела, тако да је цео притисак за сада на Београду. Али, ја не видим, ако Београд не попусти, шта то значи конкретно. Ми видимо да се ту води нека политика застрашивања јавности, али нико не говори ништа специфично и они упоредјују садашње стање са Рамбујеом и Дејтоном, али ми смо знали тада које су то претње.

Глас Америке: Да ли је Београд сада суочен са избором између ЕУ и Косова и колико датум за почетак преговора са ЕУ стварно значи?

Кесић: Прво да кажем да ја мислим да је то лажни избор у садашњем контексту, јер ЕУ не сме да допусти себи неуспех везан за преговоре. Са свим проблемима који постоје у ЕУ и са садашњом кризом, и са лошом политиком коју је ЕУ показала према Кипру, на пример, она не може да допусти још један пораз неке јединствене европске политике, поготово зато што не постоји јединство око питања Косова и његове независности, и ми то добро знамо. Ако се сада изгуби моментум и прекину преговори онда ЕУ доживљава огроман пораз и питање је шта после тога ЕУ може да учини да поврати неко поверење у области спољне политике коју хоће да изгради.

Све ово у суштини говори каква је лоша позиција изграђена од стране Београда да се око датума поставља питање ‘’бити или не бити,’’ а то је један апсурд јер је тешко објаснисти јавности и народу зашто је тај датум другачији од неког будућег датума. Наиме, знамо да, како стоје ствари, увек ће бити неки будући датум за Србију и за причу оку уласка у ЕУ. Зашто се диже толика паника, а то је кључно питање у овом моменту. Када се одговори на ово питање, све остало може лако да се постави и да се поведе одоговрнија политика и постигне већи успех на преговорима.

Извор[уреди]