Пређи на садржај

Кери: Сирија да преда хемијско оружје

Извор: Викиновости

9. септембар 2013.
САД -  (VOA) - Изјава државног секретара навела је руског министра спољних послова да каже да би Москва могла да изврши притисак на Сирију да стави хемијско оружје под међународну контролу.

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је да би сиријски председник Башар ал Асад требало да стави свој целокупни арсенал хемијског оружја под међународни надзор уколико жели да избегне напад на своју земљу у одговор на наводну употребу хемијског оружја од стране његове владе. Шеф америчке дипломатије изјавио је то данас у Лондону, додавши да не верује да ће сиријски председник предузети такав корак.

Међутим, Керијев коментар је навео руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да каже да би Москва могла да изврши притисак на свог савезника да стави хемијско оружје под међународну контролу и затим га убрзо уништи како би избегла амерички војни удар.

Кери и Лавров разговарали су о сиријском хемијском оружју телефоном након што је Русији изнела свој предлог.

Заменик америчког саветника за националну безбедност, Тони Блинкен изјавио је касније данас да ће Обамина администрација пажљиво размотрити руски предлог, који се, како је рекао, појавио тек након што су САД запретиле Асадовом режиму војном силом. Сирија је поздравила предлог Русије, али није пружила детаље о томе како би га спровела.

Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је да би Сирија требало да буде охрабрена да стави своје хемијско оружје ван употребе , али је додао да медјународна заједница мора да буде опрезна у случају да тај предлог буде искоришћен да би се скренула пажња са суштине проблема .

Генерални секретар УН Бан Ки Мун изјавио је да би могао да затражи од Савета безбедности да захтева од Сирије да пребаци своје хемијско оружје на локације на којима би могло да буде безбедно ускладиштено и затим уништено. Бан је рекао да би циљ његовог захтева био да се уклони, како се изразио, „непријатна парализа“ у раду Савета безбедности УН. Генерални секретар светске организације је такође рекао да би могао да затражи од Савета безбедности да од Сирије захтева да се придружи међународној конвенцији о забрани хемијског оружја.

Америчка администрација у међувремену је покренула интензивну кампању да убеди законодавце и грађане да подрже председников план о војној акцији у Сирији. Многи политичари и грађани међутим страхују да би интервенција могла да увуче земљу у дуги рат и подстакне веће сукобе у региону.

Конгрес је после летње паузе данас почео поново да заседа, док је у Сенату већ почела расправа о нападу на Сирију. Према истраживању дневног листа Вашингтон пост, око четвртине од 100 законодаваца у Сенату, где би већ у среду могло да се гласа о војној акцији, јавно подржава Обамин захтев. У Представничком дому, 223 од 435 законодавца је против одобравања употребе силе или нагиње таквој одлуци. То је више од 217 гласова, колико је потребно да се блокира резолуција.

Какве ће бити последице евентуалног одбијања резолуције на Капитол хилу још није познато. Аналитичари сматрају да су улози огромни за председника Обаму који мора да победи у оба дома Конгреса. У противном, ризикује губљење кредибилитета.

„Уколико победи у Сенату, а изгуби у Представничком дому, доживео је пораз. Уколико изгуби гласање о суштинском питању рата и мира, наредне три године његовог председничког мандата биће изузетно тешке“, сматра Брусе Рајдел из института Брукингс.

Свестан тежине задатка пред њим, Обама се синоћ неочекивано појавио на вечери коју су републикански сенатори имали са потпредседником Џозефом Бајденом. Данас ће дати интервјуе за шест главних телевизијских станица како би убедио јавност да је у америчком интересу да одоговори на употребу хемијског оружја у Сирији. Сутра га очекује обраћање нацији, која се према најновијим анкетама, снажно противи војној интервенцији.

У оквиру интезивне кампање придобијања подршке, администрација је проследила законодавцима, телевизијским станицама и савезницима видео снимке, који приказују цивилне жртве хемијског напада за који је, према тврдњама америчких званичника, одговорна Асадова влада. Сиријски председник је у интервјуу телевизији ЦБС поново одбацио те оптужбе и најавио одмазду у случају америчког напада.

Извор[уреди]