Пређи на садржај

Канцеларија за КиМ:У покрајини се ствара атмосфера линча

Извор: Викиновости23. јануар 2013.
Србија -  (Beta) - Канцеларија за Косово и Метохију упозорила је и у среду међународну заједницу да се некажњени злочини понављају и доприносе да се у покрајини ствара атмосфера линча која се може лако претворити у насиље попут онога из марта 2004. године.

Северно Косово
Слика: WhiteWriter.

„Претходни дани на Косову и Метохији показали су да је на делу атмосфера линча која се лако може претворити у нови погром Срба, баш као и марта 2004. године. Некажњавање и прикривање злочина показује 'доследност и спремност' Приштине да поштује право и правду и показује двоструке стандарде за грађане на Косову и Метохији“, наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије указују и подсећају да сада већ сасвим сигурно пред сваку нову рунду преговора креће талас насиља над Србима, којим Приштина шаље јасну поруку о спремности и начину на који преговара.

„Захтевамо од међународне заједнице да пронадје и казни све злочинце над Србима и обезбеди свим грађанима Косова и Метохије њихово елементарно људско право, право на живот“, наводи се у саопштењу.

Канцеларија подсећа да су у среду непознате особе бациле на домаћинство браће Јовановић из Бресја у општини Косово Поље два молотовљева коктела.

Та породица једна је од преосталих 15 српских породица у Бресју и готово свакодневно су изложени различитим притисцима и физичким нападима.

У центру Осојана, повратничком месту код Истока, у среду је косовски Албанац пуцао из ватреног оружја и малтретирао радницу општине.

Извор[уреди]