Канали око нуклеарне електране идеални за крокодиле

Извор: Викиновости


8. децембар 2011.
Хомстед/ Флорида (Beta-AP) - Угрожена врста крокодила у САД нашла је идеално станиште у каналима система за хлађење нуклеарне електране на југу Флориде.

Агенција АП наводи да је остварена неочекивана, али корисна веза између више стотина америчких крокодила и нуклеарне електране Турки поинт (Turkey Point) око које се налази 270 километара канала.

Према федералним званичницима за околину, та нуклеарна електрана заслужна је за петоструко повећање популације крокодила који могу достићи величину до 4,5 метра и масу до једне тоне. Постоје још два склоништа за крокодиле, али се она сматрају угроженим.

„Испоставило се да је начин на који је осмишљен систем за хлађење прилично погодан за гнежђење крокодила“, рекао је Џон Врублик, биолог запослен у Сервису за заштиту риба и дивљих животиње САД.

Америчке крокодиле људи често мешају за сродним алигаторима. Алигатори су црни, имају широке, заобљене њушке и могу се наћи широм југа САД. За разлику од њих, крокодили су сивкасти, имају зашиљене њушке и толико су осетљиви на хладноћу да на територији САД могу опстати само у јужној Флориди.

На југу Флориде тренутно живи 1.500 крокодила.

Канали попут оних из електране обезбеђују станишта која су „у извесној мери надокнадила њихов нестанак на другим местима“ рекао је Франк Мацоти, професор екологије и заштите средине на универзитету у Флориди.

Стручњаци нису код крокодила пронашли трагове радијације.

Извор[уреди]