Пређи на садржај

Камероново НЕ лоше за Европу

Извор: Викиновости


10. децембар 2011.
Лондон/ Велика Британија (Beta) - Историјско „не“ британског премијера Дејвида Камерона лоше је за Велику Британију, али и Европу, пошто Европска унија после одвајања Лондона од остатка уније на самиту у Бриселу никада више неће бити иста, пише Гардијан.

Европа се 9. децембра ујединила, али је тај дан означио и распад уније, оцењује коментатор лондонског дневника. Како би покушали са спасу евро, вође 26 земаља договорили су се да ојачају буџетску дисциплину у евро зони.

Ако се то и догоди, то ће значити да је криза монетарне уније нагнала чланице ЕУ на политички савез који у другим околностима не би склопиле.

Једнако важна је и одлука Велике Британије да са стране посматра дешавања на континенту. Лондону би у неком тренутку могле да се придруже још једна или две земље, али би то значило распад унутар уније и поделу на бројну већину и малобројну групу са стране.

Шта год да уследи, ЕУ никада више неће бити иста. Чак и у случају да се покаже да ова преломна тачка није довела до преломних историјских догађаја, историчари ће записати датум 9. децембар 2011, оцењује Гардијан.

Саопштење из Брисела којим се најављује ојачана архитектура економске и монетарне уније значи да се најмање 23, а можда и 26 од 27 земаља сложило да се правно обавеже да ће избалансирати свој буџет, под јурисдикцијом Европског суда правде и програмима смањења дефицита у договору са Европском комисијом.

За 17 чланова зоне евра уследиће аутоматске санкције ако њихов дефицит пређе три одсто.

Заузврат, земље ће добијати више средстава за спас од банкрота и бар наговештај да ће Европска централна банка активније интервенисати на тржиштима.

С друге стране, то је велики корак према фискалној унији за будуће чланице зоне евра, и још осам земаља које планирају да јој се придруже у будућности, а по неким оценама и корак од конфедералног ка федералном уређењу уније, оцењује Гардијан.

Пошто је Велика Британија одбила да учествује у споразуму, он ће бити склопљен међународним договором који ће бити потписан у марту или неког ранијег датума.

Вето Дејвида Камерона заправо значи да ће се реформа догодити брзо. Постоји могућност да ће Ирска организовати референдум о споразуму, а Данци и Чеси могли би да одустану од договора. За разлику од промене уговора ЕУ, која захтева једногласност, нови споразум резултираће у једној или две земље унутар и једној или две државе изван њега.

Ипак, путовање које чека земље ЕУ биће неизвесно. Ако зона евра преживи и ојача, уследиће спор и болни настанак дубље уније 26 земаља - без Велике Британије, наводи Гардијан.

Камероново „не“ није само судбински тренутак за његову земљу, већ и лош моменат за Европу, оцењује коментатор листа. У последњих 40 година, Велика Британија је унутар данашње ЕУ била присутна како би бранила сопствене интересе и очувала равнотежу на континенту.

Међутим, сада ће стајати са стране, као острвска Швајцарска. Камерон тврди да заступа британске националне интересе. Краткорочно, то можда и може да буде истина у регулисању области финансија, али не и дугорочно гледано, пошто ће Велика Британија на овај начин изгубити утицај, јер у ЕУ сада постоји „клуб унутар клуба“, пише Гардијан.

Последња дешавања лоша су за Велику Британију, али и за Европу. За континент није добро да једна од највећих њених економија - и седиште њеног водећег финансијског центра - стоји са стране у време кризе.

Са две паралелне структуре у лавиринтима ЕУ, појавиће се бројни спорови о томе ко је за шта задужен. Без Британије не може бити веродостојне европске спољне и безбедносне политике. У очима Кине и САД, Европа ће бити ослабљена. Девети децембар био је велики дан за Европу, али није донео никакав разлог за славље, закључује лондонски лист.

Извор[уреди]