Казахстан сарађује у истрази о бомбашким нападима

Извор: Викиновости

3. мај 2013.
Бостон/ САД (Beta) - Двојица студената из Казахстана и један амерички држављанин оптужени су да су покушли да сакрију доказе о бомбашким нападима у Бостону

Казахстан је саопштио да сарађује са америчким властима после хапшења двојице казахстанских студената у Сједињеним Државама под сумњом да су ометали истрагу у вези са недавним смртоносним нападимаа на бостонски маратон. У саопштењу казахстанског министарства иностраних послова се наводи да Казахстан осуђује све облике тероризма.

Бостонска полиција јуче је оптужила двојицу казахстанских држављана, заједно са још једним америчким држављанином, за ометање истраге о две експлозије на бостонском маратону. Сва тројица су похађала исти колеџ у Масачусетсу као и Џохар Царнајев, осумњичен за поменуте бомбашке нападе. Младићи су оптужени за помагање Цернајеву после напада на маратон 15. априла, у којем је троје људи убијено, а више од 260 рањено.

Притворени Казахстанци, Диас Кадирбајев и Азамат Тажајаков, који су се одрекли полагања кауције да би се бранили са слободе, појавиће се пред судом највероватније 14. маја. Трећи осумњичени, амерички држављанин Робел Филипос, биће задржан у притвору до предстојећег судског претреса.

Поменута тројица оптужена су за давање лажних исказа и заверу у вези са уклањањем неких предмета из студентске собе Царнајева, које су однели у свој стан, као и да су по налогу Царнајева бацили ранац и лаптоп компјутер који су припадали осумњиченом бомбашу. У ранцу је пронађено неколико петарди из којих је било испражњено експлозивно пуњење. Свој тројици прете могуће дуге затворске и велике новчане казне.

Џохар Царнајев је ухапшен и оптужен за коришћење оружја масовног уништења, док је његов брат Тамерлан, осумњичен за исто дело, убијен у сукобу са полицијом, три дана после напада на бостонски маратон. Истражитељи верују да су браћа сама извела нападе. Адвокати кажу да притворени Казахстанци нису знали да је Царнајев један од виновника напада и да њихови клијенти у потпуности сарађују са агентима Федералног истражног бироа.

Извор[уреди]