Пређи на садржај

Казахстан популарнији због Бората

Извор: Викиновости


23. април 2012.
Алмати-  (Beta-AFP) - Казахстански званичник захвалио се у понедељак благом иронијом ауторима филма „Борат“, својевремено забрањеном у Казахстану, за „велики допринос развоју туризма“ у тој централноазијској земљи.

Филм из 2006. који приказује Казахстан као примитивну земљу, био је својевремно забрањен у Казахстану.

„После приказивања овог филма број издатих виза у Казахстану се удесетостручио“, рекао је казахстански министар спољних послова Јерџан Касиханов, у обраћању парламенту, преносе локалне агенције.

„Захвалан сам Борату што је допринео привлачењу туриста у Казахстан“, додао је.

Филм „Борат“ о путовању казахстанског новинара кроз Америку у коме главну улогу игра британски глумац Саша Барон Коен приказан је 2006. и тада изазвао бес казахстанских власти које су га забраниле.

Убрзо затим је казахстански председник Нурсултан Назарбајев оценио да је боље смејати се филму, и изнео мишљење да би та комедија могла да подстакне интересовање за његову земљу.

Крајем марта, међутим, Казахстан је уложио жалбу Азијском олимпијском комитету зато што је пародија на казахстанску химну из „Бората“ пуштена уместо националне казахстанске химне на церемонији додела медаља на Азијском првенству у стрељаштву у Кувајту.

Извор[уреди]