Пређи на садржај

Истраживачи открили везу три гена и тешке менталне болести шизофреније

Извор: Викиновости


31. јул 2008.
Бостон/ Масачусетс Шизофренија је тежак ментални поремећај који карактеришу халуцинације, сумануте идеје и губљење везе са стварношћу. Болест погађа отприлике једну од сваких стотину особа, а између 70 и 90 одсто случајева јавља се у оквиру исте породице.

Посвећен откривању њеног узрока, Међународни конзорцијум за шизофренију који сачињава 11 истраживачких института у свету, спровео је истраживање у коме су комплетне секвенце ДНК 3.300 људи оболелих од те болести упоређиване са секвенцама 3200 здравих особа. У три стручна рада, објављена у часопису Натуре, истраживачи извештавају да су код шизофреничара открили да у два хромозома недостају крупни делови, али да има и додатака који им не припадају.

Научници такође потврђују постојање и треће генетске абнормалности која раније није била идентификована. Памела Склар је психијатар и генетичар из Опште болнице у Масачусетсу и један од аутора научног рада поменутог Конзорцијума. Она каже да ова открића буде наду и код оболелих и код чланова њихових породица.

"Објаснили смо само мали делић питања зашто људи оболевају од шизофреније. Још много тога мора да се уради како би се специфичне промене на генима повезале са пуним спектром генетских фактора који утичу на појаву шизофреније." Код 13 пацијената истраживачи су открили ретке генетске абнормалности. Међутим, грешке у генима пронашли су и код око 10 одсто здравих људи, што, како кажу, указује да на појаву шизофреније утиче више грешака у генима. То би такође могло да значи да је та ментална болест у ствари скуп неколико разних поремећаја. Мајкл О'Донован је психијатар на Универзитету у Кардифу, у Велсу, и водећи аутор једне од студија.

"Нека од ових открића делују ван шизофреније. Другим речима, открића о којима пишемо раније су повезивана са поремећајима као што су аутизам и ментална заосталост. У ствари, покушали смо да схватимо поремећаје у механизмима, јер поремећај у само једном механизму можда води ка другачијим последицама."

Истраживачи кажу да већ имају потенцијалне молекуларне циљеве за развој лекова за шизофренију. Али дијагностички тестови ће бити нешто тежи, јер генетске абнормалности имају и многи људи који не болују од шизофреније.

Извор[уреди]