Пређи на садржај

Истрага о трговини органима води ка три адресе

Извор: Викиновости


4. март 2012.
Јагодина-  (Beta-AP) - Председник Комисије за нестала лица Србије Вељко Одаловић оценио је да пут у истрази трговине људским органима на Косову и Метохији води ка међународној заједници као и властима у Приштини и у Албанији.

„Постоје три карике које су незаобилазне у истрагама о трговини људским органима на Косову и Метохији и северу Албаније. То су међународна заједница и власти у Приштини и у Албанији“, изјавио је Одаловић за јагодинску телевизију Палма плус.

Одаловић је рекао да на то упућују извештаји, пре свега преписка између органа Уједињених нација из 2003. године у којој су до детаља описани путеви, имена и начин транспорта. Он је рекао да та преписка постоји, да је евидентирана и да нико није оспорио њену валидност или веродостојност.

„Међународној мисији УН је поверена безбедност, мир и заштита свих грађана на Косову, а два њена органа (Хашки трибунал и УНМИК) се преписују о трговини људским органима, па се не може побећи од њихове одговорности. У англосаксонском праву стоји, што је била и пракса у оптужницама државном, војном и полицијском руководству Србије пред Трибуналом у Хагу: 'Знали су или су морали да знају'“, рекао је он.

Одаловић је оценио да је то довољно за подизање оптужнице.

Према његовој оцени, најодговорнија карика у том ланцу су власти у Приштини, које су били команданти регионалних јединица ОВК, а од 1999. године најближи партнери међународним мисијама на Косову.

Извор[уреди]