Истрага о вакцинама се наставља

Извор: Викиновости12. новембар 2011.
Србија -  (Beta) - Министарка правде Србије Снежана Маловић изјавила је да је у преткривичном поступку о набавци вакцина против новог грипа испитивана и чињеница да је „Југохемија“ два месеца пре расписивања тендера преко ваљевске фирме „Детап“ резервисала вакцине.

Упитана како коментаришете да је „Југохемија“, два месеца пре расписивања тендера која уопште није била у том послу, преко ваљевске фирме „Детап“ резервисала вакцине, Маловић је у интервјуу дневном листу Политика од суботе рекла да су истражни органи за то знали и да је то био предмет испитивања у преткривичном поступку.

„То што је истрага покренута против три особе, не значи да су истражни органи завршили посао и да је списак осумњичених окончан“, рекла је она и подсетила да је покретање поступка у надлежности правосудних органа.

Вакцине су купљене од Новартиса преко Југохемије, којој је Детап уступио права заступника Имунолошког завода из Загреба. Тај завод је био генерални заступник Новартиса за све земље бивше Југославије.

У септембру су ухапшени бивша директорка РЗЗО Светлана Вукајловић, директор београдског предузећа Југохемија Владимир Гравара и власник Детапа из Ваљева Љубомир Павићевић због сумње да су злоупотребили положај и у том поступку остварили имовинску корист оштетивши буџет Србије.

Извор[уреди]