Пређи на садржај

Историјско помирење Срба и Мађара

Извор: Викиновости

26. јун 2013.
Чуруг/ Србија (Beta) - Председници Србије и Мађарске Томислав Николић и Јанош Адер положили су у среду венце на споменике невиним жртвама из Другог светског рата у месту Чуруг, у Војводини.

Председници су на комеморацији истакли да је данас дан историјског помирења Срба и Мађара. Они су венце прво положили на споменик невиним мађарским жртвама страдалим 1944. и 1945. године, поред Старе Тисе у Чуругу.

На споменику су стихови мађарског песника Атиле Јожефа: „Борбу коју нам преци водише у мир претапа сећање наше“. Споменик се састоји од крста са разапетим телом поред којег су бисте старијег мушкарца и детета. Споменик мађарским жртвама постављен је у знак сећања на одмазду комунистичке власти над мађарским становништвом у време такозване војне управе крајем 1944. и почетком 1945. године. Тада је знатан број становника Чуруга мађарске националности побијен, а остатак је протеран.

Тај злочин је био одмазда за рацију из јануара 1942. године, када је мађарска окупаторска војска побила и под лед Тисе и Дунава бацила на хиљаде становника шајкашке области, у којој је и Чуруг, Новог Сада и Бечеја.

Председници су потом положили венце на спомен-обележје невиним српским жртвама у такозваном Топаловом магацину, у центру села где су вршене ликвидације 1942. године.

Извор[уреди]