Пређи на садржај

Испробан нови велики кинески транспортни авион

Извор: Викиновости


28. јануар 2013.
Пекинг/ Кина (Бета) - Нови кинески војни транспортни авион који је имао „ваздушно крштење“ у суботу, представља „прекретницу“ у експанзији и јачању снага Народноослободилачке војске Кине, званично је објављено у понедељак.

Застава кинеске авијације
Слика: PhiLiP.

Државни медији су известили да је Y-20 пројектован за потребе преношења великог терета на велике даљине.

Фотографије млазног четворомоторца Y-20 објављење су у многим медијима, преноси агенција АФП. Са долетом од 4.400 километара и максималним теретом од 66 тона, тај авион за превоз трупа и терета „увишестручава способност“ кинеске армије у светским размерама, прокоментарисао је у уводнику дневник „Глобал Тајмс“ (Global Times).

„Кина хвата корак с развијеним војним силама“, истакао је тај патриотски лист, указујући да је Пекингу потребно још десетак година да их достигне.

Y-20 који има моторе руске технологије, мање је савремен од свог америчког ривала „Ц-17 Глоубмастер III“ (Globemaster), најновије у серији војних летелица „Боинга“ (Boeing), признаје лист „Чајна дејли“ (China Daily).

Агенција АП преноси да Кина каже да је нови велики авион углавном домаће производње и да може да замени старије руске авионе које Кина сада користи.

Извор[уреди]