Исламска Држава освојила археолошки локалитет у Палмири и цео град

Извор: Викиновости
Остаци Палмире
Слика: upyernoz.

21. мај 2015.
Палмира/ Дамаск (Beta) - Екстремисти Исламске Државе преузели су данас контролу над чувеним археолошким локалитетом у Палмири, само неколико сати пошто су ноћас освојили сам град у централној Сирији.

Агенција АП оцењује да је освајање Палмире касно ноћас „запањујући тријумф“ за Исламску Државу, само неколико дана пошто је освојила стратешки град Рамади у највећој ирачкој сунитској провинцији.

Како је Исламска Држава освојила Палмиру, снаге сиријске војске су се буквално распале, а војници су виђени како беже из те области, рекли су активисти. Државна телевизија Сирије објавила је да су се провладине снаге повукле из Палмире.

Рами Абдурахман из сиријске Опсерваторије за људска права, са седиштем у Британији, потврдио је да су екстремисти мало после поноћи освојили археолошке остатке у Палмири, југозападно од самог града. И активисти из Хомса су то навели. И једни и други рекли су да екстремисти до сада нису оштетили археолошке остатке. У саопштењу објављеном данас на страници на Фејсбуку, блиској Исламској Држави, наводи се да су војници Исламске државе комплетирали своју контролу над Палмиром, као и над градским аеродромом и затвором.

Додаје се да је град освојен пошто су се распале владине снаге, „оставивши велики број мртвих чија тела леже по улицама“.

Рушевине у Палмири су једно од најпознатијих светских историјских локалитета и постоје бојазни да би екстремисти могли да их униште као што су учинили и са значајем археолошким остацима у Ираку.

Палмира се налази на Унесковој листи светске културне баштине и чувена је по својим 2.000 година старим колонадама из римског доба и другим остацима непроцењиве вредности.

Пре рата у Сирији, хиљаде туриста сваке године су посећивале тај археолошки локалитет дубоко у пустињи, ког Сиријци зову „Невеста пустињ“е.

Министар за антиквитете и музеје у Дамаску Мамун Абдулкарим рекао је да је градски музеј у Палмири претрпео „мању штету“ током офанзиве Исламске државе.

„Град сад у потпуности контролишу екстремисти и његова судбина је мрачна и нејасна. У стању смо ишчекивања и страха о томе шта ће се десити археолошким остацима и преосталим артефактима у музеју“, рекао је Абдулкарим.

Он је додао да су пре пада Палмире, „најдрагоценији и најлепши“ предмети из тог града однесени у сигурне куће у Дамаску.

Многи становници Палмире данас су почели да напуштају град, бежећи ка Хомсу и главном граду Дамаску, према гувернеру централне провинције Хомс у којој се налази Палмира, Талалу баражу.

Он је навео да се снаге сиријске војске налазе ван града, одакле гађају Исламску Државу.

„Нисмо добили никакве информације о уништењу археолошких остатака у Палмири. Надамо се да неће бити масакра у граду, нити оштећења древних рушевина“, рекао је баража. Како је казао, Палмира има око 65.000 становника, а последњих дана град је напустило око 1.300 њих, док данас из њега одлази још више људи.

Шефица Унеска Ирина Бокова данас је позвала зараћене фракције у Сирији да одмах прекину непријатељства око археолошких остатака. Шефица европске дипломатије Федерика Могерини рекла је да су сада после пада Палмире хиљаде људи у ризику од необузданог насиља и даљег уништавања културних локалитета.

Према подацима Опсерваторије које је данас објавила, од почетка офанзиве на Палмира 13. маја, 462 особе су убијене, од чега 241 војник сиријске владе, као и 150 бораца Исламске Државе. Остало су цивили који су страдали или у унакрсној ватри, или их је убила Исламска Држава.

Извор[уреди]