Ирачки премијер предлаже краткорочни безбедносни споразум са САД

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


8. јул 2008.
Багдад/ Ирак Ирачка влада и Сједињене Државе већ неко време преговарају о споразуму према коме би америчке трупе остале у Ираку и после истека мандата Уједињених нација, крајем ове године. Али преговори наилазе на препреке.

Средином јуна, премијер Нури ал-Малики је изјавио да су разговори у застоју због несугласица око ирачког суверенитета. Недељу дана касније, члан ирачког преговарачког тима, министар иностраних послова Хошијар Зебари, рекао је да је могуће да ће споразум бити постигнут до краја месеца. Ирачка влада сада каже да разматра алтернативе том дугорочном споразуму о безбедности.

Током посете Уједињеним арапским емиратима, Малики је рекао арапским амбасадорима да његова влада разматра такозвани ”меморандум о разумевању,“ који би могао да садржи рокове за повлачење страних снага из Ирака. Представник ирачке владе, Али ал-Дабаг, истакао је да је то само идеја и у изјави за Глас Америке рекао да ништа није учињенио по том питању и да меморандум још није ни у нацрту. Председник Буш је раније више пута изјављивао да се противи одређивању рокома за повлачење из Ирака. Представник америчког Секретаријата за одбрану, Брајан Витман, поновио је то гледиште, додајући да би број војника у Ираку требало да буде условљен тамошњом безбедносном ситуацијом. Витман је такође рекао да Сједињене државе не желе да трајно стационирају своје снаге у тој земљи. ”Рокови имају тенденцију да буду вештачки, а у тако динамичној ситуацији као што је ова у Ираку, рећи ћу вам само то да је обично најбоље процењивати је на основу услова који владају на терену.“

Витман је рекао да амерички и ирачки функционери интензивно раде на склапању споразума о остајању америчких војника у Ираку после 2008. ”Упорно радимо са ирачком владом како бисмо осигурали да, када мандат Уједињених нација истекне, и даље постоји споразум који би омогућио нашим снагама да делују.“

Витман је додао да не види чему би служило извештавање о напредовању преговора и да би најбоље било да се сачека док споразум не буде финализован. Амерички функционери, укључујући америчког амбасадора у Ираку, Рајана Крокера, кажу да ће било какав споразум у потпуности поштовати ирачки суверенитет.


Извор[уреди]