Пређи на садржај

Ирачки министар: Позитивна искуства у сарадњи са Србијом

Извор: Викиновости2. август 2009.

Београд / Србија (Бета) Министар одбране Ирака Абдул Кадер Џасим изјавио је у Багдаду после сусрета са српским министром одбране Драганом Шутановцем да је највећи део војне опреме и наоружања, који је Србија продала Ираку, предат на коришћење ирачким јединицама.

Кадер Џасим је специјалном извештачу агенције Бета Миленку Обрадовићу рекао да ирачке јединице имају "крајње позитивна искуства" у коришћењу те војне опреме и наоружања из Србије.

Српска одбрамбена индустрија прошле године склопила је са Ираком извозни посао вредан 235 милиона долара. Уговор је предвиђао продају пешадијског наоружања, око 17.000 пиштоља, затим минобацача и већу количину различите муниције.

Осим тога, домаће фабрике за Ирак су произвеле и униформе, шлемове, као и заштитну балистичку опрему.

Панчевачка фабрика Утва склопила је посао који предвиђа израду 20 школских авиона за основну обуку Ласта 95 за потребе ваздухопловства Војске Ирака.

"Највећи део опреме која је по основу уговора (са Србијом) дошао у Ирак у употреби је и искуства су крајње позитивна", рекао је Кадер Џасим и подсетио да је потписано пет уговора са Србијом о продаји војне опреме и наоружања.

Ирачки министар је рекао да се са Шутановцем договорио да наставе сарадњу министарстава одбране две земље, као и да ће се срађивати "на више великих пројеката".

"Очекујемо да ће врло брзо једна велика делегација одавде (Ирака) доћи у Србију да договори детаље тих послова", рекао је Кадер Џасим.

Говорећи о споразуму о сарадњи у области одбране, који су он и Шутановац потписали у Багдаду, Кадер Џасим је рекао да је њиме регулисана продаја наоружања и војне опреме из Србије Ираку и обука ирачких војника у Србији.

Српска војно-привредна делегација боравила је у дводневној посети Ираку током које се састала са премијером те земље Нуријем Ал Маликијем и са више ирачких министара.

Поред Шутановца у српској-војно привредној делегацији били су и генерални директор Југоимпорт СДПР-а Стеван Никчевић и привредници Зоран Дракулић и Славенко Славић.

Извор

[уреди]