Иран убацио домаће гориво у реактор

Извор: Викиновости


15. фебруар 2012.
Техеран-  (Beta-AP) - Иран је у среду, упркос притиску Запада да обустави спорни нуклеарни програм, почео убацивање шипки нуклеарног горива домаће производње у реактор и саопштио да ће прекинути извоз нафте у Европу.

Новинска агенција ИРНА јавила је да је председник Махмуд Ахмадинеџад управљао убацивањем прве домаћу шипке горива у истраживачки реактор у Техерану.

Државна телевизија је објавила снимак церемоније на којем се види како ирански нуклеарни стручњаци упознају шефа државе с тим процесом.

Иран је овај догађај означио као значајан корак у свом настојању да потпуно овлада производњом нуклеарног горива упркос притисцима Запада и санкцијама Уједињених нација.

Председник Ахмадинеџад је уз то саопштио да је додавањемм 3.000, повећао на 9.000 укупан број центрифуга - уређаја за обогаћивање нуклеарног горива, у постројењу у граду Натанцу, у средишњем делу земље.

Запад на челу са САД оптужује Иран да развија нуклеарни програм с циљем да направи атомско оружје, док Техеран то негира наводећи да тај програм има мирнодопске сврхе.

Извор[уреди]