Иран током војних маневара у Заливу тестирао девет ракета дугог и средњег домета

Извор: Викиновости


9. јул 2008.
Техеран/ Иран Иран је у среду, током војних маневара у Заливу, тестирао девет ракета дугог и средњег домета као упозорење "непријатељима". Техеран наводи да једна од тих ракета, унапређена верзија Шахаб-3, која има домет до 2.000 километара, може да досегне Израел и америчке војне базе и ратне бродове у региону.Иранске снаге тестирале су девет ракета са непознате локације.

"Тестирали смо ове ракете како бисмо показали само део националног одбрамбеног капацитета онима који су недавно претили Ирану", изјавио је командант ваздушних снага иранске Револуционарне гарде, генерал Хосеин Салами.

Ирански генерал је упозорио непријатеље Исламске Републике да буду обазриви са политиком које воде јер их Иран посматра "где год да се налазе".

Иран је јуче започео војне маневре у Персијском заливу, после извештаја да САД изводе са друге стране Залива војне вежбе.Војни маневри иранске Револуционарне гарде имају за циљ да унапреде способност ракетних и јединица ратне морнарице.

Високи ирански званичник и сарадник иранског врховног лидера ајатолаха Алија Хамнеија, Али Ширази, упозорио је у уторак да ће, у случају да буде нападнут, Иран одговорити нападом на Тел Авив, америчке бродове у Персијском заливу и интересе САД широм света.

Израел је раније саопштио да ће спречити Иран у намери да произведе атомску бомбу, а Сједињене Америчке Државе наводе да спор са Техераном желе да реше на дипломатски начин, али нису одбациле ни војну опцију.


Извор[уреди]