Иран са нуклеарним арсеналом неприхватљив

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу


23. јун 2008.

Никола Саркози

Јерусалим/ Израел Француски председник Никола Саркози данас се обратио израелском парламенту где је рекао да је идеја да се Иран домогне нуклеарног оружја неприхватљива, али је такође указао да би Израел требало да престане да гради насеља на окупираној Западној обали.

Израелски законодавци приредили су Николи Саркозију топлу добродошлицу. За разлику од свог претходника Жака Ширака, Саркози се сматра за про-израелског лидера који подржава израелски став према Ирану, тероризму и другим безбедносним питањима, која се сматрају од виталне важности за јеврејску државу.

У свом говору француски председник је рекао да би Иран наоружан нуклеарним оружјем био неприхватљив за Француску и истакао да Израел није усамљен у противљењу иранским нуклеарним амбицијама.

Говорећи о Ирану Саркози је рекао да не може бити оправдања за терористичке акте против Израела и указао да Француска подржава политику санкција, али и политику отворености у случају да Иран одлучи да поштује своје међународне обавезе. Ирански функционери истичу да ирански програм за обогаћивање уранијума има искључиво мирнодопску сврху и одбјају да суспендују такве активности, упркос претњи да ће им бити уведене нове санкције. Израелска војска је недавно спровела обимну војну вежбу у источном Медитерану за коју већина посматрача сматра да је представљала упозорење Ирану – мада израелски функционери одбијају да то признају. Саркози ће се током посете Блиском истоку састати и са умереним палестинским председником Махмудом Абасом. Француски лидер је у свом говору у Кнесету апеловао на Израел да обустави изградњу насеља на окупираној Западној обали и прихвати да Јерусалим буде главни град две државе:

Саркози је рекао да ће обе стране морати да уложе настојања ка миру, истакавши да је мир неће бити могућ уколико се и Палестинци не буду борили против тероризма, али и ако не буду имали слободу кретања.

Док је француски председник топло примљен од стране израелских лидера, медијска извештавања о његовој посети углавном су била фокусирана на његову супругу, бившу манекенку и певачицу, Карлу Бруни Саркози. Чак су и арапски медији који су обично фокусирани на суморни биланс свакодневних жртава у израелско-палестинском спору, велики део чланака о Саркозијевој посети посветили су скупој и модерној гардероби његове супруге.


Извор[уреди]