Иран поручује носачу авиона САД да се не враћа у Залив

Извор: Викиновости


3. јануар 2012.
Техеран-  (Beta-AP) - Начелник иранског генералштаба генерал Атаолах Салехи упозорио је у уторак команду америчког носача авиона „Џон Стенис“ да се више не враћа у Персијски залив, након што је он отишао одатле кроз мореуз Ормуз.

„Препоручујемо америчком бојном броду, који је прошао кроз Ормуз и отишао у Омански залив, да се не враћа у Персијски залив“, рекао је Салехи по завршетку десетодневних поморских вежби иранске ратне морнарице, а преноси државна агенција ИРНА.

Тренутно није јасно какви се мотиви крију иза овакве Салехијеве изјаве.

Пета америчка флота је саопштила да је „Џон Стенис“ у пратњи још једног бојног брода отпловио прошлог уторка из Персијског залива након посете луци града Дубаија у Уједињеним Арапским Емиратима.

Ирански званичници упозорили су прошле недеље да ће у случају да се против Техерана уведу нове санкције затворити мореуз Ормуз, један од најважнијих саобраћајнијих чворова за транспорт нафте.

Амерички председник Барак Обама је у понедељак, као одговор на војне маневре Ирана, потписао закон којим су уводене нове казнене мере против Централне банке Ирана.

Извор[уреди]