Иран дозволио приступ инспекторима ИАЕА контроверзном нуклеарном постројењу

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу27. септембар 2009.


Техеран ноћу

Њујорк/САД (VOA) Шеф иранске агенције за нуклеарну енергију, Али Акбар Салехи саопштио је да ће инспекторима Међународне агенције за атомску енергију бити дозвољен приступ новооткривеном постројењу за обогаћивање уранијума.

Акбар Салехи је у обраћању на државној телевизији рекао да још није одређен тачан датум.

Нешто раније у изјави за иранску новинску агенцију Фарс, блиски сарадник иранског врховног вође, Ајатоле Али Хаменеија рекао је да би контроверзна нуклеарна електрана ускоро требало да буде пуштена у погон, тачније, како се изразио "уз Божју вољу ново постројење ће ускоро почети са радом и ослепеће непријатеља"

Израелски министар спољних послова, Авигдор Либерман изјавио је да ово откриће само указује на то да Иран покушава да се домогне нуклеарног оружја и додао да се нада да ће светске силе "недвосмислено" одговорити на то када се представници Немачке, САД, Велике Британије, Француске, Кине и Русије састану са иранским званичницима 1. октобра у Женеви.

Западни лидери су јуче оптужили Иран да гради тајно нуклеарно постројење и инсистирали да се Међународној агенцији за атомску енергију, или скраћено ИАЕА, по хитном поступку дозволи приступ како би се лично уверили да се у електрани неће правити нуклеарно оружје. Ирански председник Махмуд Ахмадинеџад одбацио је оптужбе да је та електрана била грађена у тајности, рекавши да је ИАЕА благовремено била обавештена да су радови надомак светог шиитског града Кум почели.

Извор[уреди]