Пређи на садржај

Ирански председник поново прети Израелу

Извор: Викиновости


15. април 2006.

Председник Ахмадинеџад прети Израелу уништењем

Техеран/ Иран Ирански председник Махмуд Ахмадинеџад је на конференцији о будућности палестинаца, држави Израел поново запретио уништењем. "Постојање Израела је претња муслиманском свету и државама у региону. Јеврејска држава је на путу према уништењу.", изјавио је Ахмадинеџад. Том приликом је поново посумњао у постојање холокауста и масовног уништавања јевреја у Другом светском рату. Још у октобру 2005. је изјавио да "Израел треба обрисати са карте".

Те најновије изјаве иранског председника су изазвале нови талас осуде и узнемирености широм света. Посебно у светлу најновијих изјава Ахмадинеџада о постигнутој способности Ирана да обогаћује уран и ступањем Ирана у клуб светских атомских сила.

Досадашње могућности Ирана, по стручњацима, допуштају обогаћивање урана у концетрацији од 3% што је довољно само за сервисирање атомских електрана али не и за прављење атомске бомбе, где је потребна концентрација од 97%. Иран би тај циљ, под условом да настави са прављењем потребног броја центрифуга, постигао за око 4 године.

Савет безбедности Уједињених нација анализира новонасталу ситуацију.

Извор

[уреди]