Пређи на садржај

Институције културе отвориле архиве за Викимедију

Извор: Викиновости

20. април 2016.
Београд/ Србија (Викимедија Србије) - Историјски архив Београда, Позориште на Теразијама, Позориште „Бошко Буха”, Универзитетска библиотека „Светозар Марковић”, Народна библиотека Србије и Светска организација пантомимичара прикључили су се глобалном ГЛАМ пројекту (Galleries, Libraries, Archives, Museums) Задужбине Викимедија.

Ове институције су до сада ставиле свету на располагање више од 350 фотографија под слободном лиценцом (Creative Commons) за даље коришћење на Википедији и другим пројектима слободног знања Задужбине Викимедија - Викиизворнику, Викикњигама, Викиновостима, Викицитатима, Викиврстама… Све фотографије се налазе на Викимедијиној остави (Wikimedia Commons) - глобалној ризници слободних фотографија, датотека, аудио и видео фајлова.

Историјски архив Београда донирао је 30 фотографија за Викимедијину оставу, које приказују историју престонице. Међу фотографијама нашле су се и оне из 16. века, али и мапе, план града, нацрти, записи из матичних књига, као и фотографије знаменитих личности, попут председника СФРЈ Јосипа Броза Тита са другим званичницима или Данице Томић, прве жене пилота.

Позориште на Теразијама је, за прву фазу сарадње, донирало 284 фотографије које илуструју њихових 18 најгледнијих представа (Неки то воле вруће, Чикаго, Зона Замфирова, Бриљантин, Кабаре...), али и текстове као изворе на основу којих ће бити написани чланци на Википедији на српском језику.

Позориште „Бошко Буха” ослободило је 23 датотеке за Викимедијину оставу. За почетак сарадње изабрано је јубиларно 100. извођење њихове популарне представе „Госпођа министарка”. Том приликом су волонтери Викимедије Србије, уз релавантне изворе које је обезбедило позориште, написали чланак о овој представи на Википедији на српском језику.

Викимедија Србије, у сарадњи са Светском организацијом пантомимичара, организовала је уређивачки маратон у писању чланака на Википедији на Светски дан пантомиме. Захваљујући волонтерима, у једном дану написано је 15 нових и допуњено два чланка на Википедији. Неки од чланака су илустровани са 14 фотографија које је ослободила Светска организација пантомимичара. Подршка је стигла и из Македоније, где су уредници Википедије на македонском језику написали девет нових чланака. Специјална гошћа маратона била је и Стална координаторка Уједињених нација у Србији Ирена Војачкова Солорано, која је поздравила ову акцију, посебно подржавајући волонтеризам.

Универзитетска библиотека „Светозар Марковић” је већ другу годину за редом део ГЛАМ програма са пројектом „Вики-библиотекар”. Циљ пројекта је заинтересовати библиотекаре да постану успешни уредници Википедије, али и проширивање мреже библиотека и других културних установа, као и постављање што богатијег, квалитетнијег и информативнијег садржаја на Википедију. Током овог пројекта остварена је сарадња са 11 градова у Србији и 38 институција. Одржано је девет предавања, шест радионица и три уређивачка маратона.

ГЛАМ пројекат, који у овом делу света спроводи Викимедија Србије, усмерен је на развијање двосмерне сарадње са институцијама културе у креирању и унапређењу доступности ризнице културног и историјског наслеђа на интернету. Пројекат укључује и друге институције као што су позоришта, зоолошки вртови, ботаничке баште, јавни емитери, новински архиви, односно све установе кутуре које желе да учествују у стварању отвореног и слободног садржаја.

Извор[уреди]