Пређи на садржај

Импланти изазвали рак дојке?

Извор: Викиновости20. децембар 2011.
Париз-  (Beta-AFP) - Лекари у Француској ускоро ће саветовати женама које су у груди уградиле импланте компаније „Poly Implant Prosthesis“ (ПИП), да их уклоне, пошто постоји сумња да изазивају рак, јављају у уторак медији.

Како наводе медији, импланте компаније ПИП уградило је 30.000 жена у Француској, међу којима су неке накнадно добиле рак дојке.

„Пошто смо констатовали да неке жене које су уградиле импланте имају рак, одлучили смо да поново размотримо какав ефекат има уградња таквих протеза“, рекла је за телевизију LCI француска министарка за буџет Валери Пекрес.

Она је рекла да ће влада до краја недеље објавити да ли саветује Францускињама које имају импланте да их уклоне.

Компанија ПИП основана је 1991. године и са 100.000 направљених протеза годишње била је једна од најуспешнијих светских предузећа које се бави производњом импланта. У иностранство је извозила 80 одсто својих производа, посебно у Шпанију и Велику Британију.

У последње време ПИП је за прављење протеза почео да користи гел који је био десет пута јефтинији од осталих, али и слабијег квалитета, због чега је велики број импланта пуцао.

У Француској су до сада 2.172 жене поднеле тужбу против компаније ПИП због сумње да је куповала недовољно проверени гел, како би смањила трошкове производње протеза.

Извор[уреди]