Израел почео да ублажава блокаду појаса Газе коју контролише Хамас

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


22. јун 2008.

Мапа појаса Газе

Јерусалим/ Израел Израел је почео да ублажава блокаду појаса Газе коју контролише Хамас, у складу са споразумом о примирју које је ступли на снагу прошле недеље. Међутим даљи напредак у отварању граница око Појаса Газе могао би да зависи од судбине једног заробљеног израелског војника.

Израел је дозволио већи прилив намирница у Газу, док се примирје постигнуто уз посредовање Египта, које је ступило на снагу у четвртак - одржава. Око 90 камиона са храном и другим залихама данас је прешло границу, што је више од просека од 60 до 70 камиона пре примирја. Пошиљке обухватају млеко, воће и поврће, а испоруке цемента, које су биле забрањене у складу са изреласком блокадом Појаса Газе, биће дозвољене током наредне недеље.

Ако је примирје одрживо, а надам се да ће бити, онда ћемо у предстојећим данима бити сведоци постепеног ублажавања санкција у Појасу Газе

—Израелски представник Марк Регев

Израелске санкције су паралисале живот у Гази након што је исламска екстремистичка организација Хамас преузела контролу над том територијом, после грађанског рату са ривалским, умеренијим покретом Фатах. Хамас одбија да се одрекне насиља и призна Израел. Марк Регев каже да неће бити отворања границе док Хамас не ослободи израелског војника Гилада Шалита, заробљеног у близини Газе пре две године.

Хамас мора да зна да се нећемо приближити нормализацији на граничним прелазима све док је Гилад Шалит у заробљеништву.

Високи функционер Хамаса, Махмуд Захар, најавио је да су Палестинци спремни да дискутују о новим предлозима кад је у питању ослобађање Шалита.

Ал Захар је изјавио за израелски радио да би Хамас размотрио промене на листи од 375 палестинских затвореника чије ослобађање тражи у замену за Шалитову слободу. Израел се сагласио да са те листе ослободи само 70 затворених. Јеврејска држава одбија да ослободи неке од Хамасових вођа које сматра одговорним за смртоносне самоубилачке бомбашке нападе. У међувремену, Шалитови родитељи су послали петицију израелском Врховном суду, којим траже да се блокира поновно отварање прелаза у Газу све док је њихов син у заробљеништву. Они страхују да Хамас, уколико Израел ублажи блокаду, неће имати мотив да ослободи њиховог сина.

Извор[уреди]